100 muslimana za jednog Srbina/Šefica kosovske diplomatije “uništila” Vučića pred Vijećem sigurnosti: Srbija priprema novu agresiju

VIJESTI

Kosovska nezavisnost je gotova stvar i to će Srbija morati prihvatiti, istakla je Gervalla

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem se raspravljalo o izvještaju generalnog sekretara Antonia Guterresa o situaciji na Kosovu, posebnu pažnju privuklo je veoma otvoreno izlaganje kosovske ministrice vanjskih poslova Donike Gervalle. Ona je otvoreno optužila Srbiju da predstavlja najsnažniji destabilizirajući faktor u regionu. Pri tome je podsjetila da je na čelu Srbije Aleksandar Vučić, koji je sa skupštine govornice svojevremeno poručivao kako će “za svakog poginulog Srbina biti ubijeno 100 muslimana”.

– Tako je Srbija uz pomoć imperijalističke Rusije ponovo postala prijetnja. Vučić priprema agresiju – vojnu i ideološku, slično Putinu… Uz pomoć i podršku Rusije, Srbija je sada postala druga najveća prijetnja evropskoj sigurnosti, nakon same Rusije… Zato što Srbijom dominira Rusija u njenoj vanjskoj politici, Evropska unija, NATO i Kosovo bi morali da uzmu u obzir da se nijedna velika odluka u Beogradu ne donosi prije nego što se pita veliki brat u Moskvi za dozvolu, tvrdi Gervalla.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Napomenula je kako Srbija sada pod politikom “srpskog sveta” zapravo reciklira ideologiju “velike Srbije”, na osnovu koje je tadašnja Srbija povela i vodila četiri rata protiv zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, te počinila genocid.

Šefica kosovske diplomatije osvrnula se i na pitanje registarskih tablica, ustvrdivši kako se radi o reciprošnoj mjeri koja je uvedena iz samo jednog razloga, zato što Srbija nije poštovala potpisane sporazume.Napomenula je i još jednu očitu stvar, a to je da se automobili bez legalnih registarskih tablica ne mogu koristiti u saobraćaju. S tim u vezi istakla je kako je zapravo većina stanovnika Kosova već promijenila tablice, ali da srpski nacionalisti prijete i terorišu Srbe sa sjevera Kosova koji su to uradili. Pri tome ne prezaju čak ni od paljenja vozila.

Kazala je i kako želi da se saSrbijom uspostavi pravi dijalog, a ne da sluša prazne priče.

– Da bismo imali pravi dijalog moramo da stavimo u centar uzajamno priznanje. Svako već zna da je kosovska nezavisnost završena stvar i jednog dana Srbija će morati da prihvati tu realnost, naglasila je Gervalla.