120 SRBIJANSKIH “INTELEKTUALACA” UPUTILO APEL UN-u ZA SPAS KARADŽIĆA: “Sve mu je zabranjeno, ni pravoslavni sveštenik ga ne smije ga obilaziti, a šta mu tek rade drugi zatvorenici…”

VIJESTI

Sto dvadeset srbijanskih “intelektualaca” – pisaca, reditelja i historičara – uputilo je pismo Ujedinjenim nacijama, zemljama članicama Vijeća sigurnosti, vlastima Velike Britanije i drugih zemalja o kršenju prava bivšeg lidera bosanskih Srba, Radovan Karadžić, koji služi doživotnu kaznu u britanskom zatvoru, rekao je za RIA Novosti njegov advokat Goran Petronijević.

Bivši predsjednik “Republike Srpske Bosne i Hercegovine” prebačen je u maju 2021. iz Haga u zatvor u Velikoj Britaniji. Zvanično pismo generalnom sekretaru UN i na druge adrese naslovljeno je “Apel za pomoć i spasavanje života i dostojanstva Karadžića”.

“Inicijativa je nastala zbog nemogućnosti ostvarivanja njegovih osnovnih prava po zakonima Velike Britanije, koja su kritično narušena. Obratili smo pažnju i ranije kada je donesena odluka da ga se pošalje u Veliku Britaniju i na prijetnje muslimanskih zatvorenika zbog predrasuda i propaganda u medijima. Ali nismo zamišljali da bi moglo doći do takvog kršenja njegovih prava od strane britanskih vlasti”, rekao je mediju pod kontrolom Kremlja srbijanski advokat.

Karadžiću je u zatvoru na ostrvu Wight već duže vrijeme zabranjeno da se sastaje sa advokatima, pravoslavni sveštenik ne smije ga obilaziti, oduzimaju mu se kompjuter i stona lampa, ima pritužbi na psihičku i fizičku agresiju od tamničara, kao i na hranu.

Istovremeno, njegova kartica je blokirana, a rođaci mu ne mogu doznačavati sredstva za potrebe u zatvoru.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Problem je što ga tretiraju kao britanskog zatvorenika, ali nije zarobljenik britanskih vlasti. Sud koji ga je osudio, šta god da je, u nadležnosti je UN-a, a Velika Britanija je potpisala sporazum sa Tribunalom u Hagu, kojim se obavezala da će striktno poštovati pravila i prava pritvora prihvaćenih zatvorenika”, rekao je Petronijević. On je naglasio da lidera bosanskih Srba ni pod kojim uslovima ne treba slati u Veliku Britaniju, “gdje se ne može osigurati njegova sigurnost”, pišu dalje RIA Novosti.

Karadžićeva odbrana ranije se usprotivila transferu, tvrdeći da su 2010. godine u britanskom zatvoru muslimanski zatvorenici, želeći da se osvete suvjernicima koji su poginuli u Bosni, umalo izboli nožem bivšeg generala vojske bosanskih Srba Radislava Krstića.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju ( ICTY ) je 2016. godine proglasio Karadžića krivim po 10 od 11 tačaka za zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući etničko čišćenje, masovnu deportaciju ljudi i genocid u Srebrenici , te ga osudio na 40 godina zatvora.

Presudu su osporile i tužilaštvo, koje je tražilo doživotnu kaznu zatvora za optuženog, i odbrana, koja je tražila oslobađajuću presudu. Karadžić se izjasnio da nije kriv. U martu 2019. Žalbeno vijeće MOMUT (Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove) osudilo je Karadžića na doživotni zatvor.

Karadžićeva žalba na presudu je odbijena.

RIA Novosti nije objavila imena “intelektualaca” koji su potpisali peticiju.