‘A TKO ĆE ODGOVARATI AKO NETKO SILUJE SPRKINJU?’ Vučić satima o bolnoj točki: ‘Ne želim našu djecu, očeve i braću slati u rat, ali ako budemo napadnuti, branit ćemo se!’

Zastupnici Skupštine Srbije danas na posebnoj sjednici razmatraju Izvještaj o pregovaračkom procesu s Prištinom od 15. lipnja 2021. do 1. rujna 2022.

Izvještaj predstavlja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji zastupnike i građane od jutra obavještava o trenutnom stanju, izazovima koji slijede te što je Srbija dosad učinila za srpski narod na Kosovu.

Vučić je tako zastupnicima poručio da kao vrhovni zapovjednik nema namjeru da njihovu djecu šalje u rat.

“Parafrazirat ću Bismarcka, ‘tko god je pogledao u oči umirućem vojniku, dobro će razmisliti prije nego što započne rat’, Nagledali smo se očiju umirućih civila i vojnika. Ja kao vrhovni zapovjednik nemam namjeru našu djecu, očeve i braću slati u rat, ali ako budemo napadnuti, imat ćemo se dovoljno snage braniti”. Istaknuo je da niti jednoj srpskoj ili albanskoj majci ne želi vratiti dijete u lijesu.

11 sati ih je molio
Kaže, što se Kosova tiče, ponovno ulaze u krizu za koju ne znaju kako će biti riješena te je poručio da ‘Srbi više ne mogu trpjeti taj zulum”. Dodao je i da su bili spremni napustiti kosovske institucije, ali ih je on molio da to ne učine jer će onda 493 Srba ostati bez oružja.

Upitao je, “ako Srbi napuste sudove na KiM, tko će onda odgovarati ako neko siluje Srpkinju”. Na to se nadovezao da je svjestan da su tamošnji Srbi spremni čuvati svoja ognjišta ako ne budu imali izbora, no njegov je posao da izbjegne svaki sukob, eskalaciju te da čuva mir.

“Želim vas obavijestiti da sam vodio razgovor od 11 sati sa Srbima sa Kosovu…Mislim da mi vjeruju…Uvijek sam bio s njima kada je bilo najteže, kada je trebalo reći ‘ne’ Prištini u UN. Bio sam s njima kada su bile teške stvari… 11 sati mi je trebalo da ih molim da se sklone s barikada, jer ne vjeruju Prištini”, kazao je Vučić.

Sukob bi bio katastrofa
Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna, poručio je danas predsjednik Srbije i dodao da bi, kada bi došlo do bilo kakvog sukoba na Kosovu, to bila katastrofa za cijelu Srbiju. Svima je poručio da je Srbija izložena značajnim sigurnosnim izazovima.

“Ne moram objavljivati sva obavještajna saznanja da biste toga bili svjesni”, rekao je zastupnicima, napomenuvši da Srbija ni na koji način nije sudjelovala u generiranju krize.

 

“Usprkos svemu, mi smo bili i ostali dosljedno opredijeljeni za dijalog, svjesni da je mirno rješavanje problema jedini razuman način i da nas sve drugo, umjesto stabilizaciji i deeskalaciji, vodi u nestabilnost i potencijalne sukobe čiji razmjeri mogu biti katastrofalni, ne samo za ljude na Kosovo već i za čitavu Srbiju”, istakao je Vučić, a prenosi Tanjug.

Dodao je da njihova opredijeljenost za razgovor nikada nije bila samo deklarativna te da su uvijek pokazivali konstruktivnost.

“Ne iz straha zbog 3.700 NATO vojnika. Imamo ih i više i nismo slabije naoružani, ali je problem u tome što bismo izazvali katastrofu za cijelu zemlju, želimo mir i stabilizaciju, a moramo razmišljati i o ljudima koji žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i svakom drugom mjestu”, rekao je Vučić.

 

‘Odgovorna politika ne može počivati na mitovima’
Predsjednik Srbije danas je također istaknuo da odgovorna i realna politika ne može počivati na mitovima i fantazmagorijama, te da “na Kosovu trebamo pronaći život – život za Srbe i ništa manje za Albance”.

Vučić je kazao da to znači da vlastite mitove moraju prilagoditi razumijevajući koji je njihov značaj u stvaranju duha srpskog naroda.

“Bez njih ne bismo na ovakav način ni opstajali do današnjeg dana, ali i da izbjegnemo sunovrat i opasnosti koje nerijetko u prošlosti nismo izbjegli, da ne ginemo uludo, da razmišljamo kako da razvijamo satelite i umjetnu inteligenciju. Tek to će dati pun smisao i novi život pozitivnom mitu i svemu što iz toga ide”, naglasio je.

Rekao da Srbija neće priznati Kosovo
Vučić je poručio da Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Niti će odustati od svoje legitimne borbe za svoje državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava”, kazao je on i dobio pljesak zastupnika.

Naveo je da je 2000. godine na Kosovu bilo sedam posto Srba, a danas, prema procjenama Prištine, pet posto, dok njihovi podaci kažu između 6,5 i 7 posto, odnosno oko 100.000 ljudi koji danas žive tamo.

„Imali smo dodatni problem, da su Albanci demografski pobijedili, jer su bili posvećeni opstanku i napretku nacije. Sve što mi nismo, jer smo uvijek bili spremniji za svađe, a ne da se ujedinimo”, rekao je predsjednik Srbije u obraćanju zastupnicima.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više

Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više

“Jelo bi se iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga Pročitaj više

OPET ZAOBILAZI DRŽAVNE INSTITUCIJE: Zoran Milanović sutra stiže u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Za kraj posjete planirano je obraćanje Milanovića Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sutra dolazi u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, Pročitaj više