AGRESORI PRETPJELI TEŽAK PORAZ: Ukrajinska vojska nakon teških borbi osvojila ključno mjesto, svijet bruji o jednoj fotografiji…

Ukrajinski vojnici potisnuli su ruske snage u bitci za regiju Herson, zauzevši selo oko kojeg se teške bitke vode već sedam dana. I proukrajinski i proruski izvori potvrdili su zauzimanje Visokopolja koji je prije rata imao 3.700 stanovnika i nalazi se 19 milja zapadno od rijeke Dnjepar, piše Telegraph.

Fotografija objavljena na društvenim medijima prikazuje tri vojnika kako u zoru podižu ukrajinsku zastavu na telefonski stup. Na društvenoj mreži Telegram poznati je ruski bloger imena Rybar geotagirao spomenutu fotografiju te poručio pratiteljima da je riječ o Visokopolju koji su inače branile i elitne ruske padobranske jedinice. Stigla i potvrda da se jedinice ruskih zračno-desantnih snaga povlače s južnih dijelova Visokopolja kako bi izbjegli eventualno okruženje.

Ukrajina je prije sedam dana pokrenula oštru ofenzivu kako bi povratila Herson od ruskih snaga. Podsjećamo, Herson je jedina regionalna prijestolnica koju su ruske snage zauzele u prvih nekoliko dana invazije u februaru. S fronte sada stižu različiti izvještaji, no nekakav konsenzus je da su ruske snage vrlo dobro ukopane, a napredak Ukrajinaca – spor.

 

Gorespomenuti bloger piše i da su se ruske snage sada povukle u sela Olgino i Arhangelsk, nekoliko milja jugozapadno od Visokopolja.

“Bitke se vode za južno predgrađe Olgina, koji je pod kontrolom ruskih oružanih snaga, i Arkhangelsk, gdje je najmanje polovica naselja pod potvrđenom kontrolom Rusa”, rekao je.

Image

Andrij Tsaplienko, jedan od najpopularnijih ukrajinskih vojnih blogera na Telegramu, također je potvrdio napredak Ukrajine.

 

“Selo Visokopolje u regiji Herson! Ukrajinski vojnici podižu plavo-žutu zastavu. Kažu da je fotografija snimljena danas”, rekao je. Inače, ispod fotografije se gomilaju komentari koji kažu da ih spomenuta fotografija podsjeća na kultnu američku, s Iwo Jime, gdje američki vojnici u sličnoj maniri podižu svoju zastavu.

Rusko ministarstvo odbrane nije potvrdilo gubitak Visokopilja, ali je zato James Rushton, britanski vojni analitičar koji se nalazi u Ukrajini, objavio video na Twitteru za koji je rekao da pokazuje kako ukrajinske snage prelaze preko bivših ruskih položaja.

Iako se video ne može neovisno potvrditi, on pokazuje dobro izgrađene zemljane rovove za koje bi vojnicima trebali dani da ih iskopaju. Ruski vojnici mjesecima su se pripremali za ukrajinsku ofenzivu na Herson.

“Pojavljuje se mnogo ovakvih videa. Ukrajinci su značajno napredovali u posljednjih nekoliko dana”, tvrdi britanski analitičar.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više