Ako je Ukrajina most gađala američkim projektilima, sljedi žestoka eskalacija

SVIJET

JAKO loš dan za Rusiju. Most koji spaja Krim s Rusijom teško je oštećen. Pozornost medija privukle su snimke vlaka s cisternama u plamenu, puno važnije je da se potpuno urušio sjeverni trak cestovnog dijela mosta. Prve fotografije pokazuju da južni trak još stoji ali i da je on teško oštećen.

Na željezničkom dijelu mosta gori kompozicija cisterni s gorivom i samo je pitanje vremena kad će se požar proširiti na sve cisterne. Fotografije pokazuju da se od siline temperature tope metalne konstrukcije tako da je i taj dio onesposobljen za jako dugo vrijeme.

Potpuno urušavanje sjevernog dijela traka cestovnog mosta ukazuje da je pogođen projektilom, te da je požar željezničke kompozicije cisterni zapravo posljedica tog napada. Koji je očigledno izveden namjerno u trenutnu prolaska vlaka.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Što je moglo izazvati toliku štetu?
Da bi se izazvala toliko oštećenje mosta potrebno ga je izravno pogoditi velikim projektilom s vrlo velikom bojnom glavnom. Ukrajinci već mjesecima HIMARS-ima gađaju cestovni most preko Dnjepra pa on još stoji. Jer snaga bojnih glava projektila GMLRS nije dovoljna da ozbiljnije ošteti konstrukciju mosta.

Cestovni dio Krimskog mosta pogodilo je nešto jako veliko i dostatno velikog dometa. Recimo Army Tactical Missile System ili ATACMS. Taj se balistički projektil također lansira iz HIMARS-a. No za razliku od GMLRS projektila koji ima domet od tek osamdesetak kilometara domet ATACMS-a je 300 km. Izvedenica M57E1 ima bojnu glavu mase 227 kilograma. Je li to dovoljno da učini onoliku štetu na tako velikom mostu? Vjerojatno nije. Osim u slučaju ako most nisu u vrlo kratkom razmaku pogodila dva projektila.

Pokaže li se da je krimski most onesposobljen balističkim projektilima. Te da su Ukrajinci upotrijebili američke projektile, bit će to poprilična eskalacija sukoba. Putin će se naći pod još jačim pritiskom desne struje, tzv. „silovica” koji će tražiti još silovitiji odgovor.

U svakom slučaju opskrba Krima preko mosta neće biti moguća još jako dugo vremena. Pa tako ni vojni transporti koji su preko Krima išli prema Hersonu. Umjesto toga morat će ići kroz okupirani i vrlo nesigurni okupirani dio Ukrajine.

Sve u svemu vrlo loš dan za Rusiju i Putina.