AKO JE VAŠA PENZIJA VEĆA OD 445,66 KM NEĆETE DOBITI POVIŠICU OD 20 KM

VIJESTI

Korisnici najnižih penzija u Federaciji BiH u decembru će dobiti uvećane penzije za pet posto. Ali neće biti povećane samo njihove penzije.

Kako pojašnjava za Faktor Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, povećat će se i penzije koje su neznatno veće od 424 KM, pa će najniža ubuduće iznositi 445,65 KM.

Dodaje kako srazmjerne penzije neće biti povećane, izuzev onih koje su jednim dijelom zarađene u Republici Srpskoj, a drugim u Federaciji BiH.

– Minimalna penzija je zakonska kategorija, dakle zakonom je određen njen iznos koji se nadalje po zakonu usklađuje. Srazmjerna penzija je penzija onih korisnika koji nisu ispunjavali uvjete za našu samostalnu penziju te su za ispunjavanje uvjeta, pored staža iz Federacije, morali koristiti i neki inostrani staž.

Srazmjerne penzije, u onom dijelu koji se prima iz inostranstva, mogu biti, a često i jesu, u hiljadama maraka ili eura, pa ih postavljati u isti položaj s korisnicima naše minimalne penzije, ne bi bilo pravedno. Srazmjerne penzije nisu nužno sve manje od minimalne penzije i ne može se reći da srazmjerne iznose oko ili do nekog iznosa.

Srazmjerna penzija može biti 10 maraka, a može i 500, no najčešće su one produkt tek nekoliko godina staža u FBiH ili BiH i glavnine staža ostvarenog u inostranstvu – govori Kvesić.

Osvrnuo se na povećanje najnižih penzija.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

– Što se povećanja tiče, ono je zakonom definirano i riječ je o povećanju samo najnižih penzija koje trenutno iznose 424,43 KM. Povećanje će obuhvatiti i one korisnike čija je penzija neznatno veća od minimalne, odnosno nalazi se u rasponu sadašnje minimalne i iznosa minimalne koja će biti nakon povećanja. Dakle, one penzije u rasponu 424,43 do 445,65 KM će biti uvećane na iznos nove minimalne penzije, dakle na 445,65 KM.

Primjera radi, korisnik koji trenutno prima samostalnu penziju u iznosu od 432 KM, dakle veću od trenutne minimalne, ubuduće će primati minimalnu u iznosu 445,65 KM – objašnjava.

Dodaje da kod srazmjernih penzija postoji izuzetak koji će biti obuhvaćen povećanjem.

– Svojevrstan izuzetak od toga su korisnici srazmjerne penzije koji primaju isključivo od nas i Fonda PIO RS-a, a koji su ostvarili pravo na isplatu razlike penzije do iznosa naše minimalne penzije.

Takvim korisnicima će se povećati razlika koju mi isplaćujemo. Dakle, to su oni korisnici čija je penzija u zbroju (naša i RS-a) manja od naše minimalne, a koji su već ostvarili pravo na isplatu razlike, po izmjenama Zakona o PIO-u iz marta ove godine – rekao nam je Kvesić.

Kazao je kako će ukupno za isplatu povećanja od pet posto za naredna dva mjeseca 2022. trebati dodatnih oko 10 miliona KM.

Minimalnu penziju prima oko 200.000 korisnika Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.