ALARMANTA BESPARICA U RS-u: Pred bankrotom tri sektora, gubitak preko dvije milijarde KM!

VIJESTI

Republika Srpska se sve teže nosi s problemom velike vanjske zaduženosti ali još je veći problem unutrašnji dug koji je u samo tri sektora premašio dvije milijarde KM. Pred bankrotom nalaze se tri sektora – Željeznice, zdravstvo i Rafinerija nafte Bosanski Brod.

Željeznice Republike Srpske nastavljaju da gomilaju gubitke i prvi ovogodišnji kvartal su završile u minusu od 5,5 miliona KM.

U odnosu na isti prošlogodišnji period minus je povećan za 1,4 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak preduzeća dostigao 134,7 miliona KM.

Ukupni prihodi preduzeća u prvom kvartalu iznosili su 15,5 miliona KM i veći su u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal za 2,1 milion, ali su rashodi imali značajniji rast i oni su sa prošlogodišnjih 17,6 miliona povećani na 21,1 milion KM u ovoj godini.

Kada su u pitanju radnici, ŽRS su zadržale trend smanjena broja zaposlenih i on je na kraju prvog kvartala ove godine iznosio 1.954. To je za 25 radnika manje u odnosu na prvi kvartal 2022.

Željeznice RS se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM, a iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, uprava je u dva navrata tražila produženje roka, što je Svjetska banka prihvatila pa je sada rok za završetak projekta kraj 2024. godine.

Planom restrukturiranja predviđeno je konvertovanja duga prema Vladi RS u kapital i formiranje ovog javnog preduzeća kao holdinga sa tri zavisna preduzeća – za prevoz putnika, kargo i infrastruktura.

Veliki gubitnik je i Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Rafinerija nafte završila je prošlu godinu sa gubitkom od 42,5 miliona maraka čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća porastao na 821 milion maraka.

Rafinerija je i 2021. godinu završila sa gubitkom i to od 115,8 miliona KM.

Kada su u pitanju prihodi, u najnovijem finansijskom izvještaju se vidi da su oni prošle godine iznosili 69,3 miliona maraka, te su značajno porasli u odnosu na 2021. godinu kada su iznosili 3,5 miliona KM.

Na kraju prošle godine su rashodovali 107,9 miliona maraka, dok su pretprošle godini rashodi iznosili 126,2 miliona KM.

U kakvoj dubiozi se nalazi Rafinerija nafte Brod pokazuje i njen revizorski izvještaj.

Revizori su rafineriji dali mišljenje sa rezervom i to zbog neizvjesnosti u poslovanju.

„Akumulirani gubitak društva je iznosio 821,5 miliona maraka, dok su njene kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 155 miliona KM“, istaknuto je u izvještaju.

Dramatično je stanuje i u zdravstvenom sektoru manjeg bh entiteta.

Ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, po posljednjim podacima, iznose oko milijardu konvertibilnih maraka, a među najvećim obavezama su porezi i doprinosi.

Samo je bolnički sektor Republike Srpske, odnosno Univerzitetsko klinički centar i devet opštih bolnica, na kraju novembra prošle godine dugovao Poreskoj upravi oko 272,9 miliona konvertibilnih maraka.

Upravo su bolnice na tabeli najvećih dužnika u samom vrhu, odnosno one su najveći poreski dužnici. Među najvećim poreskim dužnicima na dug bolnica se odnosi više od 28 posto.