ALEKSANDAR VUČIĆ PRESJEKAO: U novoj vladi Srbije ministarske pozicije za Hrvata i Bošnjaka, Vulin “odstranjen”

VIJESTI

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, objavljujući sastav nove srpske vlade, da će predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov biti kandidat za ministra za ljudska i manjinska prava.

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Vučić rekao je da je Predsjedništvo stranke na sjednici danas prihvatilo prijedlog mandatarke Ane Brnabić za sastav nove vlade Srbije.

Ivica Dačić – ministar vanjskih poslova
Žigmanov je na izborima u aprilu ove godine osvojio zastupnički mandat u skupštini Srbije kao predstavnik DSHV-a i manjinske koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”.

Ta koalicija osvojila je dva zastupnička mandata u Skupštini Srbije zahvaljujući s oko 24.000 glasova, a uz Žigmanova “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” predstavlja i advokat Aleksandar Olenik, kao predstavnik ukrajinske manjine u Srbiji.

Novi sastav buduće vlade predložila je mandatarka Ana Brnabić, a na sjednici Središnjeg odbora naprednjaka pročitao ga je vođa SNS-a Vučić, koji je i predsjednik Srbije.

On je najavio da će zamjenik predsjednice vlade i ministar vanjskih poslova biti Ivica Dačić, potpredsjednik vlade i ministar obrane gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a potpredsjednik vlade i ministar finansija dosadašnji ministar u tom resoru Siniša Mali.

Resor unutarnjih poslova preuzima Bratislav Gaši
Novi resor unutarnje i vanjske trgovine vodit će dosadašnji ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ministar privrede bit će Rade Basta, ministarica šumarstva Jelena Tanasković, dok će resor zaštite okoliša zadržati sadašnja minsitrica Irena Vujović.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture bit će donedavni zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministarica energetike i rudarstva umjesto Zorane Mihajlović bit će Dubravka Negre, a resor pravde i dalje će voditi Maja Popović.

Na čelu resora eurointegracija bit će nekadašnja šefica Ureda za eurointegracije i voditeljica pregovaračkog tima sa EU-om Tanja Miščević, a za ministra državne uprave i lokalne samouprave predložen je Aleksandar Martinović, donedavni šef zastupničke skupine SNS-a u parlamentu.

Resor unutrašnjih poslova od Aleksandra Vulina preuzet će prvi čovjek sigurnosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, ministarstvo prosvjete zadržat će Branko Ružić, a ministrica za znanost i tehnološki razvoj Jelena Begović, voditeljica centra Vatreno oko, formiranog u na početku pandemije kovida 19 za analize uzoraka korona virusa.

Prema pisanju beogradskih medija, Vulić će preuzeti komandovanje nad tajnom policijom Srbije.

Resor turizma i omladine vodit će Husein Memić
Na čelu zdravstva bit će dr. Danica Grujičić, direktorica onkološkog instituta, a dosadašnji šef diplomatije Nikola Selaković preuzet će resor rada i zapošljavanja, dok će Darija Kisić preuzeti resor za demografiju i brigu o porodici.

Resor turizma i omladine vodit će Husein Memić, ministar sporta bit će Zoran Gajić, na čelu resora kulture ostaje Maja Gojković, a za brigu o selu bit će zadužen Milan Krkobabić.

Vučić je rekao da su ostala nepopunjena mjesta ministra informiranja i telekomunikacija, ministra za javna ulaganja i, ovisno o dogovoru, dva ili tri ministra bez portfelja.

Vlada Srbije imat će ukupno 25 ministarstava, četiri više nego sadašnja, što je u parlamentarnoj raspravi opozicija oštro kritizirala, tvrdeći da će Srbija imati vladu s najviše ministarstava u svijetu.