ALIČKOVIĆ POZVAO GRAĐANE NA PROTESTE ISPRED OHR-A U SARAJEVU 24. OKTOBRA

VIJESTI

Nerformalna grupa građana koja organizira proteste najavila je da isti počinju u 17 sati, poručili su “Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta!”.

U pozivu su naveli kako će zahtijevati od visokog predstavnika Christiana Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak.

Jedan od organizatora protesta Nihad Aličković govoreći o protestima za Hayat TV izrazio je nadu da će ovo biti masovni protesti i posebna reakcija građana jer je, kako kaže, već „prošlo 12 sati“.

Kada je u pitanju visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt , čovjek od kako je došao na funkciju nije na određen način izgradio autoritet i polako svojim određenim djelovanjem, a posebno onim nekim ekscesom koji smo svi vidjeli i deranjem na novinare izgubio veliki dio legitimiteta.

Smatra da građani polako gube povjerenje prema visokom predstavniku a posebno zbog ovih odluka koje su na silu donesene.

Ovo je čisto provođenje sile nad državom Bosnom i Hercegovinom a s tim naravno i nad građanima. Ovo nametanje na silu izmjene Izbornog zakona i određenih izmjena koje je naveo su zaista štetni prije svega, i na sve to nikada nismo još doživjeli momenat da visoki predstavnik izađe u javnost i objasni građanima o čemu se radi, da se konsultuje i sa građanima ne samo političkim faktorima. Mi vidimo da su politički faktori podijeljeni kada su u pitanju te izmjene Izbornog zakona, da jednima naravno paše i to jako dobro, drugim ne odgovara, treći bi da kalkulišu, četvrti bi da se to po njihovoj volji radi i tako dalje.

Mišljenja je da se u sve trebaju uključiti stručnjaci a ne samo politički faktori jer se radi o državotvornom pitanju.

Svi ti politički faktori u BiH imaju savjetnike, pravnike, međutim, mi smo jako malo čuli od stručnih lica i analize, govore, predavanja, tribine i sve, pa i izjave u medijima o čemu se tu konkretno radi. Ono što građani trenutno rade jeste da sami vrše analizu, pokušavaju doći do svih detalja kako bi znali kako će reagovati. S obzirom da smo došli do mnogih podataka koji se vrte u javnosti ovih dana, kako nekih par intelektualaca koji su oglasili se na ovu temu odlučili smo se zaista izaći na proteste i tražiti ukidanje nečega što nam se nameće na silu. Nameće se državi BiH jedan aparthejd koji definitivno nećemo dozvoliti nikome da nam to radi. Mi smo uspjeli preživjeti agresiju nad državom, preživjeli smo genocid, opstali smo u ovoj zemlji i da nam sad u miru neko nameće takav vid režima zaista nećemo dozvoliti, kaže Aličković.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Građani to sigurno neće dozvoliti! Ja prvi neću, govorim u svoje ime pa onda ostalo. Protesti su tim povodom, tim razlogom i naravno svim onim detaljima koji ne odgovaraju državi Bosni i Hercegovini kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona i ostalih zakona jer ne idu u korist BiH, tvrdi.

Ocijenio je da dobrim dijelom izmjene Izbornog zakona ne idu u korist Bošnjacima koji je najmnogobrojniji narod u državi.

Neko se nađe uvrijeđen kada se spomene ta činjenica da su Bošnjaci najmnogobrojniji narod u državi, ali taj se narod ne može minimizirati. Ja se nadam da će svaki građanin koji ima građansku, patriotisku, državotvornu svijest izaći u ponedjeljak u 17 sati ispred OHR-a i podržati prije svega stabilnost svoje zemlje. Ovo državu može dovesti do nestabilnosti.

Komentirao je i navode u javnosti da je novim izmjenama Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, spriječeno stvaranje novog entiteta, s ovom izjavom naš sagovornik se nije složio.

Poručujem intelektualcima koji daju takve teze trenutno u javnosti kao što je bio gospodin Komšić (op.a. Ivo Komšić) prije par dana koji je izjavio da je ovo gašenje ideje o trećem entitetu. Ne! Gospodine Komšiću, ideju o tzv. trećem entitetu nikada nećete ugasiti u glavama i srcima velikohrvatske ideologije. To možete zaboraviti! Nema tog visokog predstavnika na svijetu koji to može zaustaviti u njihvoj želji. To se nikada neće desiti. Svjedoci smo da se Plenković iz Hrvatske obratio nedavno i dao do znanja da je isključivo Hrvatska uticala na to da se donesu ovakve promjene Izbornog zakona. Jasno nam je na taj način da se BiH u suštini najmanje pita, da se pitaju najmanje građani i političari Bosne i Hercegovine.