ALKALAJ IGNORISAO DODIKOVE PRITISKE I GLASAO “ZA”: U UN usvojena rezolucija koja poziva Ruse da se povuku iz Ukrajine

Generalna skupština ranije je odbacila dva amandmana na rezoluciju koje je predložila Bjelorusija.

Generalna skupština UN danas je usvojila rezoluciju u kojoj poziva Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine.

Rezolucija je usvojena sa 141 glasom “za”, sedam “protiv” i 32 uzdržane. Rezoluciju je podržao i predstavnik BiH u UN-u Sven Alkalaj kao i ambasadori svih zemalja u regiji.

Kina, Indija i Iran su bile među zemljma koje su se izjasnile kao uzdržane.

Generalna skupština ranije je odbacila dva amandmana na rezoluciju koje je predložila Bjelorusija.

U jednom od amandmana sugerisano je da se ukloni zahtjev da Rusija povuče svoje snage. U drugom se poziva na mirovne razgovore i prekid dostave naoružanja u zonu sukoba.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u četvrtak “kako bi se vladajuća koalicija u BiH mogla raspasti” zbog neslaganja o odnosu prema ratu u Ukrajini.

Dodik je novinarima u četvrtak u Banjaluci rekao kako je nezadovoljan time što se BiH pridružuje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da smatra kako je glasanje ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja nezakonito.

Instrukciju da glasa za rezoluciju koju je predložila Ukrajina, Alkalaj je dobio od Ministarstva spoljnih poslova BiH i ministra Elmedina Konakovića, a Dodik je konstatovao kako je to u suprotnosti sa važećim zakonima jer za to nije pribavljena saglasnost Predsjedništva BiH.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas je Konakoviću uputila dopis u kojem takođe ističe da je Predsjedništvo isključivo nadležno za vođenje spoljne politike BiH.

“Kako ste se Vi sa vašim dopisom od 22. februara 2023. oglušili o stav Predsjedništva BiH po pitanju pridruživanja i kosponzorstva predmetne Rezolucije, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH od Ministarstva inostranih poslova zahtijeva da sadržaj svojih instrukcija prema DKP Mreži BiH, uključujući i konkretan slučaj, striktno uskladi sa stavovima Predsjedništva. U konkretnom slučaju, u skladu sa rezultatom procedure usaglašavanja u okviru Predsjedništva, jedini formalni stav kojeg predstavnik BiH može iznijeti na 11. hitnom posebnom zasjedanju Generalne skupštine UN-a jeste suzdržanost po pitanju pridrživanja Rezlouciji, odnosno odbijanje prihvatanja statusa kosponzora.”

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Nick Salihamidžić za Klix.ba: Želim kao i moj otac našu zemlju učiniti ponosnom (VIDEO)

Nakon 17 godina ponovo ćemo imati jednog Salihamidžića u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, a riječ je o Nicku, sinu legende Pročitaj više

Bajonetom napao trgovca i policajca: “Šta je majku vam j…. zaklaću vas”

Srđan P. iz Istočne Ilidže uhapšen je zbog sumnje da je u trgovini napao jednu osobu nožem, a zatim prilikom Pročitaj više

Nekadašnji reprezentativac BiH Vlatko Glavaš nakon pobjede Zmajeva otvoreno: “Ne trebamo se bojati Slovaka, s onakvom trkom i agresivnošću možemo do pobjede”

Nekadašnji bosanskohercegovački fudbalski reprezentativac i trener Vlatko Glavaš smatra da je selekcija Bosne i Hercegovine na najbolji način otvorila novi Pročitaj više

NEUNIŠTIVI ZLATAN OTVORIO DUŠU: “Nisam imao nade, ali sam izašao iz mračne sobe…”

Čak tri operacije koljena bile su potrebne da bi čuveni Šveđanin mogao nastaviti, sada lovi rekord U martu 2018. preselio Pročitaj više