AMBASADA IZRAELA STALA UZ ČOVIĆA: “Pozdravljamo hrvatske prijedloge izborne reforme u BiH…”

Izrael je izrazio u ponedjeljak očekivanje da će izmjena Izbornog zakona u BiH osigurati jednakost i nediskriminaciju građana uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihovog legitimnog političkog predstavljanja u vlasti, što je u toj reformi predlagala hrvatska strana.

„Država Izrael čvrsto vjeruje da je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i njegov Aneks IV – Ustav BiH, uspostavio održiv sustav podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika. Izrael smatra da se to mora poštivati ​​i uzeti u obzir pri traženju rješenja za izborni zakon, koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju“, navodi se u saopćenju upućenom iz izraelskog veleposlanstva.

Dodaje se kako se taj cilj može ostvariti legitimnim političkim predstavljanjem koje je verificirao Ustavni sud Bosne i Hercegovine. U saopćenju se pojašnjava kako bez legitimnog predstavljanja ‘sustav konsocijacijske demokracije nije niti provediv niti održiv’.

 

“Pozdravlja se spremnost i prijedlozi hrvatske strane što se pokazalo kroz pregovore o izmjenama izbornog zakona”, ističe se u saopćenju.

Dodaje se da u izbornoj reformi presude Europskog suda za ljudska prava, uključujući slučaj Sejdić-Finci, tek trebaju biti provedene. Ocjenjuje se i kako izostanak provedbe izborne reforme ostaje teret za BiH.U istome saopćenju iz veleposlanstva koje BiH nerezidentno pokriva iz Tirane, Izrael je pozdravio ‘nedavne ohrabrujuće akcije’ koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine s ciljem zaštite židovske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Odlukom državnog Parlamenta prihvaćena je radna definicija pojma antisemitizam, koju je postavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH.

Izrael je pozdravio i odluku Grada Mostara o preimenovanju ulica koje su nosile imena po ustašama. Izrazili su očekivanje kako će i drugi u BiH gradovi slijediti pozitivni iskorak grada na Neretvi o preimenovanju ulica i javnih ustanova koje nose uvredljive nazive.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Policija o incidentu kod Višegrada: Teške tjelesne povrede i otuđen novac

Iz PU Foča danas su za N1 potvrdili da je jedna maskirana osoba izvršila napad na supružnike Memišević u porodičnoj Pročitaj više

PREDSJEDNIK HRVATSKE SUTRA DOLAZI U JEDNODNEVNU POSJETU BOSNI I HERCEGOVINI

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sutra dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Klix.ba. Kako je predviđeno protokolom, Milanović Pročitaj više

DŽEMALUDIN LATIĆ: “SDA JE UNIŠTIO ALIJA IZETBEGOVIĆ, ONA VIŠE NE POSTOJI”

SDA je uništio Alija Izetbegović, ona više ne postoji – ustvrdio je, između ostaloga, Džemaludin Latić Gost jučerašnje emisije Polis Pročitaj više

OPTUŽBE IZ KREMLJA ZBOG “NEPRIJATELJSKOG ČINA”: “Slovačka je slanjem MiG-ova Ukrajini…”

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu. Slovačka, prema sporazumu potpisanom Pročitaj više