Kategorije
VIJESTI

AMBASADA SAD-a OŠTRO KRITIKOVALA DRAGANA ČOVIĆA: “Licemjerno je da pozivate na zapaljivu retoriku drugih lidera i prijetite…”

“Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera i istovremeno prijete “institucionalnim i teritorijalnim preustrojem” BiH, napisali su iz Ambasade na Twitteru.

Oni su naveli kako je stav SAD-a o teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH dobro poznat i da ostaje nepromijenjen.

“Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu predanost BiH kao jednoj zemlji s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Ostalima”, naveli su.

Američka ambasada dodaje kako je visoki predstavnik Christian Schmidt svim političarima dao nekoliko sedmica da se uključe u dijalog o rješavanju hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti.

“Stranke bi svoje vrijeme trebale potrošiti radeći upravo to, umjesto da upućuju antidejtonske prijetnje i razmjenjuju huškačke optužbe”, zaključeno je u objavi Ambasade SAD-a na Twitteru.