Kategorije
VIJESTI

Ambasadorica BiH u Grčkoj: Nema spuštanja zastave na pola koplja zbog 11. jula

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je Srni da je iluzorno očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati instrukciju ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja 11. jula kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Krstić je naglasila da Ambasada BiH u Atini neće ni na koji način obilježiti 11. jul jer je instrukcija Turković donesena bez saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara.

“Iluzorno je očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati ovu instrukciju, posebno nakon otvorenog pisma koje smo svi jedinstveno potpisali povodom 1. marta, takozvanog dana nezavisnosti BiH”, istakla je Krstićeva.

Izvor : Milica Ristović Krstić (N1)

Ona je navela da je ova instrukcija Turković “jedna u nizu istih ili sličnih koje šalje DKP mreži na datume važne samo jednom narodu – bošnjačkom”.

Krstić ukazuje da Turković “svjesno urušava ionako već narušene odnose unutar DKP mreže i pojačava tenzije među narodima sprovodeći jednostranu agendu svoje političke partije”.

Turkovićeva je pod oznakom hitno poslala instrukcije DKP mreži sa zahtjevom da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja, da pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i da su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način obilježe 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

N1

Napišite Komentar..