AMERIČKE “ATOMSKE TVRĐAVE” NAD BIH: UPOZORENJU NATO -A I SAD DA RUSKA FEDERACIJA PRESTANE SA DALJIM HIBRIDNIM OPERACIJAMA PROTIV ZEMALJA

Dva američka vojna aviona nadlijetala su danas Dubrovnik, u okviru kampanje nad zračnim prostorom nekoliko zemalja jugoistočne Europe kojom se želi istaknuti „predanost koju Sjedinjene Američke Države, zajedno s članicama NATO-a, pružaju iz pozadine ratu u Ukrajini“.

Piše: Faruk Vele

U saopćenju američke vojske najavljeno je da će američki bombarderi B-52 Stratofortress preletjeti u niskom letu neke gradove jugoistočne Europe, što se danas i dogodilo.
Poruka Moskvi

Avioni su tako nadlijetali glavni gradi Sjeverne Makedonije, Skoplje te potom Skenderbegov trg u centru glavnoga grada Albanije, Tirane. Nakon toga su letjeli iznad crnogorske obale te zračni prostor iznad Dubrovnika, o čemu je portal Radiosarajevo.ba već pisao.

Kako prenosi N1, prema stranici specijaliziranoj za praćenje letova aviona Flightradar24, bombarder B-52 Stratofortress je preletio i Bosnu i Hercegovinu, a let je završio u Mađarskoj.

“Mislim da se radi o odlučnom upozorenju NATO -a i SAD da Ruska Federacija prestane sa daljim hibridnim operacijama protiv zemalja kao što su Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Na ovaj način NATO i SAD upozoravaju i Srbiju da prestane biti puko sredstvo u plasiranju geopolitičkih interesa Ruske Federacije u zemljama Zapadnog Balkana“, kaže za Radiosarajevo.ba dr. Ahmed Kico stručnjak iz oblasti sigurnosti, inače koautor knjige “Aspekti geopolitike i hibridnog rata” u izdanju Atlantske inicijative.

Prema njegovim riječima, ključna poruka svim zemljama Zapadnog Balkana je da zajedno sa NATO-om i Amerikom preduzimaju „sve potrebne mjere i aktivnosti kako bi se zaustavila distrakcija rata iz Ukrajine na prostor Jugoistočne Evrope“.

 

„Jer, otvaranje novih kriznih žarišta, pa i ograničenih ratnih sukoba na prostorima Zapadnog Balkana u ovome trenutku, pa i srednjoročno – odgovara Moskvi. Kroz ovakve moduse distrakcije koju Ruska Federacija nastoji realizirati posredstvom Srbije, skreće se dominantni fokus svijeta, ali i domaće ruske javnosti, od propasti aktualne ruske agresije. Upravo zbog navedenog, odgovorne i progresivne snage u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana trebaju voditi sigurnosnu i svaku drugu politiku koja će biti u funkciji zaštite sopstvenih ekonomskih, kulturnih i drugih interesa, a ne plasiranja i postizanja osvajačkih interesa Putinovog despotskog i diktatorskog režima“, rekao je Kico za Radiosarajevo.ba.
Snažna poruka

Ivan Trajković, dugogodišnji novinar i kolumnista ocijenio je kako nema sumnje da ovakva “demonstracija sile” nosi i snažnu političku poruku i samih Sjedinjenih Američkih Država, kao i komande NATO-a koja glasi: “Mi smo uz vas”.

“Sjeverna Makedonija je najmlađa članica NATO-a na Balkanu, a graniči se i sa Albanijom i Kosovom – prva je takođe članica NATO-a, dok su na Kosovu već više od dvije decenije prisutne jake međunarodne trupe, prije svega iz zemalja Atlantskog saveza”, naveo je Trajković u autorskom tekstu za Al Jazeeru Balkans.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više