Zima neće zaustaviti nalet Ukrajinaca, a Rusima očajnički treba predah

AMERIČKI INSTITUT NEMA DOBRE VIJESTI ZA PUTINA: “Zima neće zaustaviti nalet Ukrajinaca, a Rusima očajnički treba predah!”

SVIJET

Američki think thank Institut za proučavanje rata (ISW) smatra da zima neće zaustaviti borbe u Ukrajini, suprotno drugim procjenama zapadnih analitičara.

NBC News izvijestio je 9. novembra da neki američki i zapadni vojni zvaničnici doživljavaju “očekivano zimsko usporavanje borbi kao priliku za početak diplomatije između Rusije i Ukrajine”. No ISW upozorava da može doći do usporavanja vojnih aktivnosti, ali ne zbog vremena, nego zbog logističkih poteškoća: zbog neispravne ili nedovoljne količine zimske opreme. A s tim nemaju problema Ukrajinci, nego Rusi.

Zimsko vrijeme moglo bi nerazmjerno naštetiti slabo opremljenim ruskim snagama u Ukrajini, smatraju analitičari tog američkog trusta mozgova. Ukrajinske snage dovoljno su dobro opskrbljene da zbog zime neće morati zaustavljati svoje protivofenzive.

Ukrajinci bi mogli iskoristiti zimu i zaleđeno tlo na kojem se borbena vozila kreću lakše nego u blatnjavim jesenskim mjesecima. Ako borbe doista prestanu ove zime, bit će to zbog logističkih problema. Ruska ofanziva kulminirala je prije nekoliko mjeseci i sad su ruske snage u defanzivi na većem dijelu fronta.

Pregrupiranje snaga
Prekid vatre osigurao bi Kremlju očajnički potrebnu stanku jer Rusi trebaju vremena za novo pregrupiranje snaga. Velika ukrajinska pobjeda u Hersonskoj oblasti neće biti posljednja. Borbe će se nastaviti južnije, oko Bahmuta u Doneckoj oblasti i na sjeveru Luhanske oblasti, procjenjuje ISW.

Rusija ubrzano pokušava obučiti 120.000 vojnih obaveznika kako bi ih mogla poslati na bojište u proljeće. Cilj ukrajinskih snaga najvjerovatnije je osloboditi što više teritorija prije nego što stignu ta ruska pojačanja.

Nema znakova da Ukrajinci planiraju zaustavljanje ofanzive: predsjednik Volodimir Zelenski objavio je 7. novembra da neće pregovarati s Moskvom dok ne ispune konkretne uvjete, a to su obnova teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, kazneni progon ruskih ratnih zločinaca, isplata ratne štete i obećanje da Rusija više neće napasti Ukrajinu. Prekid vatre tokom zime samo bi koristio ruskim snagama, jer bi im to bila prilika da poprave situaciju u svojim redovima.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Umirovljeni britanski oficir i analitičar Frank Ledwidge u tekstu za Guardian slično zaključuje: niske temperature ponešto će usporiti vojno djelovanje na obje strane, ali Ukrajinci će nastaviti koristiti artiljeriju koju dobivaju od Zapada.

Snijeg i led
Obilne kiše dvaput godišnje ukrajinsko tlo pretvaraju u ljepljivo blato, uništavaju neasfaltirane puteve, pa čak i tenkove ograničavaju na kretanje asfaltiranim cestama. Lakše ih je gađati kad su im rute predvidljive. U decembru se očekuju snijeg i led: šumsko područje ostaje bez lišća pa će vojna oprema biti vidljivija i izložena sveprisutnim bespilotnim letjelicama, ali istodobno će više oblaka ometati izviđanje iz zraka. Više će vremena trebati za dopremu zaliha i municije, predviđa Guardian.

Ruske trupe pokušat će zadržati sadašnju liniju razgraničenja. Ukrajinci vjerovatno neće biti u stanju nastaviti s intenzivnom protivofenzivom, procjenjuje umirovljeni britanski oficir. Čini se da je nova ruska vojna komanda, na čelu s nedavno imenovanim generalom Sergejem Surovikinom, popravila haotično stanje s organizacijom trupa. Postoje znakovi koherentnijeg pristupa, piše Guardian. To se moglo vidjeti s raketnim napadima na Kijev početkom oktobra. Prije su nefokusirani, naizgled nasumični ruski napadi iscrpili ruske zalihe preciznih projektila, a da nisu izvojevali nikakvu stratešku ili operativnu prednost.

Zasad rusko okretanje obrambenoj taktici u kombinaciji s istinskim zimskim uvjetima znači da će se operacije usporiti. Rusi računaju na stanku kako bi se pripremili za operacije sljedeće godine, ali to neće dočekati, zaključuje Guardian, baš kao i ISW: ukrajinski artiljerijski i raketni sistemi isporučeni sa Zapada, snažniji od ruske artiljerije, neće dopustiti ruskim osvajačima da predahnu.

SB