ANA IZ JA(R)KOVA: Premijerka Srbije ostat će u vili u kojoj je živjela Titova supruga Jovanka Broz

Nova Vlada Srbije neće doživjeti promjene kada je riječ o mjestu premijera. Jer, predsjednica Vlade će i dalje biti Ana Brnabić, saopćio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, što znači da će “Ana iz Ja(r)kova” ostati u vili u kojoj je živjela Jovanka Broz, piše portal Direktno.rs.

“U skladu sa Ustavom, nakon što sam saslušao mišljenje predstavnika izbornih lista, donio sam odluku o prijedlogu kandidata sa predsjednika Vlade Srbije. Odluka je bila komplikovana i složena, i unutar najveće stranke u zemlji, i sva tri kandidata za predsjednika Vlade će biti članovi Vlade. Kada je došlo do izbora između Ane Brnabić i Miloša Vučevića nijedna strana nije prevagnula, jel imaju jaku podršku u stranci. Predlažem Narodnoj skupštini Anu Brnabić za predsjednika Vlade”, rekao je Vučić i dodao:

“Ana neće biti premijerka četiri godine, njen mandat će trajati kraće, jer će 2024. godine doći do promjene u Vladi Srbije. Biće mnogo promjena u Vladi, pred nama su veliki zadaci. Ovo je naš dogovor, ovde su i Ana i Miloš i Siniša, kod nas nema trzavica i problema. Mi smo za ovo vrijeme postali prijatelji i znamo šta radimo. Znamo koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost”, saopćio je Vučić prilikom obraćanja javnosti iz Predsjedništva.

Dakle, na čelu Vlade Srbije se ništa neće promijeniti, pa će tako Vladu, barem na papiru, voditi i dalje Ana Brnabić, koja mora da razumije kako da razumije.

Ali, i ono što je bitnije za Brnabićku – neće morati da mijenja rezidenciju, budući da ostaje u vili u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, u kojoj je bila i u prethodnom mandatu. Naravno, građani Srbije će sve to plaćati, samo što nije poznato koliko, pošto se i cijena rekonstrukcije krije od javnosti kao “zmija noge”.

Promjena Uredbe

Inače, da bi premijerka Srbije mogla da se useli u veleljepni objekat u kom je živjela Jovanka Broz, bilo je neophodno promijeniti Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije.

U toj uredbi “Jovankina” vila nije imala status rezidencije, u kojima mogu da žive predsjednici vlade i države, već se vodila kao reprezenativna zgrada koja se mogla koristiti za “reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiju”.

Inače, na isti način omogućeno je Tomislavu Nikoliću da i po isteku mandata šefa države nastavi da živi u do tada predsjedničkoj vili u Užičkoj 23.

Najljepša vila, cijena rekonstrukcije tajna

Vila u kojoj živjela Jovanka Broz i ranije je važila za najljepšu državnu vilu, iako je do prije koju godinu bila potpuno ruinirana. Njena rekonstrukcija navodno je počela 2019. godine, a ko je dobio posao, koliko je sve to koštalo građane Srbije nije objelodanjeno. Mediji su ranije objavljivali da je cijena rekonstrukcije 30 ili 50 miliona dinara, ali je pitanje da li je ta cifra tačna.

Naime, direktor Republičke Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić ranije je izjavio da je za kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 miliona eura.

Ovo je inače bilo prvo ozbiljno renoviranje te vile na Dedinju nakon 1961. godine, odnosno poslije skoro šest decenija. Mada je sve ove godine bila pod zaštitom države, taj objekat do prije godinu dana bio je ruina, da bi u međuvremenu preuređen do neprepoznatljivosti. Svaki djelić fasade, krova, stolarije… pažljivo je obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, ali i okolne trotoare.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više