Kategorije
VIJESTI

Andrej Plenković razočaran odlukom Christiana Schmidta: “Daleko ispod očekivanja, zgrožen sam izjavama Izetbegovića”

Premijer Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je odluka Christiana Schmidta o djelimičnim izmjenama Izbornog zakona daleko ispod očekivanja.

“Ono što vidim da je gospodin Schmidt odlučio je dotaknuti samo dio paketa.

To je daleko ispod očekivanja, po mom sudu.

On sada to nije učinio, vidim da je dao još nekoliko sedmica da se političari kao sami dogovore, ali ja nažalost nemam velikih očekivanja i iluzija da će se ljeti nakon 2 i pol godine dogovoriti”, rekao je.

Dodao je da je u Briselu Charles Michel pokušao pokrenuti procese da smiri tenzije, ali da predstavnici “bošnjačkih stranaka” nisu thjeli postići dogovor sa HDZ-om.

“Njima odgovara status quo i izborni sistem u kojem će hrvatski narod i hrvatske stranke u BiH i dalje biti u neravnopravnom položaju i marginalizovani”, istakao je.

Kako je rekao, zgrozile su ga izjave Izetbegovića.

“Bili smo jučer u BiH i bili smo zgranuti kako se sve skupa odvijalo.

Želimo da gospodin Schmidt ponovo stavi na stol ovu temu i krene u dobrom smjeru, ne obazirući se na ove bezobrazne i neprimjerene pritiske u Sarajevu”, kazao je Plenković.

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a i kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH, je kazala kako je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta jedna u nizu koja destabilizira političke prilike i unosi jednu vrstu pravne nestabilnosti u zemlji.

Smatra da ovakve odluke dovode u pitanje postojanje Bosne i Hercegovine kao suverene države.

“Kad je riječ o odluci visokog predstavnika za koju kažu da se tiče tehničkih izmjena Izbornog zakona, koje se odnose na integritet izbornog procesa, ja bih rekla da je ovdje na sceni sve drugo, a ne integritet izbornog procesa, obzirom da se kroz ove izmjene daju ovlasti jednom tijelu za provedbu izbora, Središnjem izbornom povjerenstvu, koje je izabrano protivno zakonskoj proceduri, odnosno na netransparentan način, kazala je Krišto gostujući u Dnevniku RTVHB.

Krišto je poručila da je izborni zakon nakon ustava najvažniji pravni akt na kojem bi trebao počivati i razvijati se demokratski sistem u skladu sa ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine, iako je ono nametnuto, prema kojem BiH čine tri konstitutivna naroda i svi drugi građani.

“Ja bih ovdje podsjetila da su visoki predstavnici već nekoliko puta intervenirali kako na Ustav FBiH, tako na Izborni zakon BiH i izravno na štetu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

I ako je išta bilo za očekivati kroz ovu današnju odluku bilo je donošenje odluke u cilju ispravljanja dugogodišnje nepravde prema hrvatskom narodu i kako bi proveli odluku Ustavnog suda BiH kako bi svaki narod birao svoje političke predstavnike u institucije gdje se štite kolektivna prava,” rekla je Krišto.

Napišite Komentar..