Austrijski kancelar Karl Nehammer je poslao veoma nedvosmislene poruke: “Austrija će podržavati Bosnu i Hercegovinu u procesu približavanja EU i raduje se statusu kandidata”

Austrijski kancelar Karl Nehammer je istakao da je sigurnost i stabilnost u Austriji povezana sa zapadnim Balkanom.

Svoju viziju nove Evropske unije u ponedjeljak je iznio njemački kancelar Olaf Scholz koji je pozvao na mnogo jače jedinstvo među evropskim državama protiv Rusije.

Istakao je da Ukrajina, Republika Moldavija, Gruzija i šest zemalja zapadnog Balkana, pripadaju EU i dio su slobodne i demokratske Evrope.

Borut Pahor, predsjednik Slovenije, je na otvorenju 17. izdanja Bledskog strateškog foruma (BSF) pozvao Ursulu Von der Leyen, predsjednicu Evropske komisije, da Bosni i Hercegovini daju kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju do kraja ove godine.

Austrijski kancelar Karl Nehammer je ovo kratko prokomentirao za portal “Avaza”, te je istakao da je sigurnost i stabilnost u Austriji povezana sa zapadnim Balkanom.

– Za mene je jasno: sigurnost i stabilnost u našoj zemlji su povezani sa zapadnim Balkanom.

Stoga mi je bilo veoma važno da se na posljednjem Evropskom vijeću u Briselu fokusiramo i na Bosnu i Hercegovinu.

Austrija će i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu u procesu približavanja EU i raduje se statusu kandidata, koji je povezan i sa napretkom BiH.

Jer jedno je jasno:

EU nije potpuna bez zapadnog Balkana – zaključio je Nehamer.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više