AVDO AVDIĆ RAZOTKRIO VISOKOG PREDSTAVINKA: “Laž je da je deblokirana FBiH, Schmidtu još samo fali članska karta HDZ-a” (VIDEO)

VIJESTI

Novinar i urednik portala Istraga.ba Avdo Avdić govorio je o svim nedostacima izmjena Izbornog zakona koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Schdmit je zapravo došao da provede ono što su od njega tražili zvaničnici Vlade Hrvatske, govorio sam i da je došao po nalogu Angele Merkel koja je u tom trenutku bila povezana s Ruskom Federacijom, a koja je govorila da se treba riješiti hrvatsko pitanje u BiH. Danas SAD podržavaju Schmidta i njegovu namjeru da Bošnjaci, Hrvati i Srbi koji žive u kantonima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom vrijede manje od svih Hrvata sa područja Hercegovine. Laž je da je deblokirana FBiH. Protekle četiri godine Novalić je ostao jer HDZ nije želio imenovati Vladu”, kazao je Avdić.

Podsjetio je predsjednik i potpredsjednici FBiH imenuju Vladu FBIH, a da je ta odredba i dalje na snazi danas.

“Schmidt je nije promijenio što znači da ćemo imati takvu blokadu, ako bilo koja partija koja ima dvotrećinsku većinu u nekom od klubova konstitutivnih naroda tako bude odlučila. Izbor predsjednika FBiH – Schmidt je promijenio način izbora. Izabrat će se tri kandidata – Bošnjak, Srbin i Hrvat, oni odlučuju ko će biti predsjednik. Ako ne odluče to onda treba uraditi Predstavnički dom, a šta ako ne bude većine u tom domu, onda nema predsjednika FBiH”, rekao je Avdić.

Kazao je kako smo dobili aparthejd jer 16.000 sarajevskih Hrvata daju jednog delegata u Dom naroda FBiH, a puno manji broj Hrvata iz Hercegovine daje više delegata.

“Schmidt je pričom o deblokadi maskirao ono što je uradio. Do sada je jedna trećina delegata u klubu naroda mogla predložiti imenovanje predsjednika FBIH. A sad taj broj sa 6 diže na 11 a, broj delegata na 23. Više nije trećina, nego polovina potrebnih potpisa za prijedlog kandiadata za predsjendika FBiH”, naveo je Avdić.

Kaže da ovim izmjenama političke partije iz Sarajeva gube motiv da pripadnike drugih naroda stavljaju na listu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Sve se može blokirati. Ustavni sud BiH može poništiti odluke visokog predstavnika. Nadam se da će neki zvaničnik imati hrabrosti da podnese apelaciju. Imate slučaj ‘Komšić’, apelaciju koju je podnio Ustavnom sudu. Tada je Sud odlučio da se ne može uskratiti Ostalima da budu kandidati za predsjednika ili potpredsjednika FBiH. Dakle, proglasio je neustavnom odredbu kojom su se birali predstavnici konstitutivnih naroda u Predsjedništvo FBiH. Schmidt je prepisao neustavnu odredbu i stavio je u svoju nametnut odluku. Direktno je protiv Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava”, naveo je Avdić.

Smatra kako ‘Schmidtu još samo fali članska karta HDZ-a“.

Podsjetio je da je Vlada Andreja Plenkovića 2020. godine uručila Christianu Schmidtu odličje – Red Ante Starčevića.

“Ne ulazim u to što Hrvatska nije oduzela Red od ratnih zločinaca Prlića i Kordića. Pitao sam Schmidta da li će vratiti to odlikovanje koje dijeli s ratnim zločincima. On je kazao nek Hrvatska oduzme, a on se nije odrekao. Imamo čovjeka za kojeg hrvatska vlada kaže da je s njim „diskretno mjesecima dogovarala izmjene Izbornog zakona“. Ako je sve ispravno zašto je onda diskretno. Radili su u nekoj sivoj zoni. Schmidt kaže da je proveo presudu ‘Ljubić’ ja ću reći da laže. U presudi Ustavnog suda BiH su van snage stavljene odredbe Izbornog zakona u slučaju „Ljubić“ na osnovu koje se vrši raspored delegata u Dom naroda FBiH. Schmidt ne nameće drugu odredbu kojom će se vršiti način raspodjele delegata, već kaže „sad podižemo sa 17 na 23, a CIK će na osnovu popisa iz 2013. vršiti raspored“. Dakle, nije promijenio odredbu koji je Ustavni sud proglasio neustavnom, on je promijenio Ustav BiH, ugradio HDZ”, pojasnio je Avdić za Hayat.

Kaže kako je Schmidt napravio još jednu grešku.

“U FBiH će se sada sada formirati izvršna vlast na osnovu popisa iz 1992. sve dok se Aneks 7 ne provede. Prema tom popisu Hrvati imaju 5-6 mjesta. Ako primijentie popis iz 2013. Hrvati gube ministra, ja nisam za to. Ali ako primjenjujete na Vladu FBiH popis iz 1991. da bi sačuvali mjesto, a u Parlamentu koristite popis iz 2013. onda to radite za HDZ”, kazao je Avdić.

Naveo je kako će se sada Zapadnohercegovački kanton pitati više nego naprimjer Tuzlanski.

“600.000 ljudi u TK ne vrijedi kao 100.000 u ZHK. Javnost nije svjesna šta je Schmidt nametnuo. Za svaki naredni saziv Doma nraoda bit će bitka za klub Bošnjaka da dođe do brojke 13, jer kad imate 13 onda možete formirati vlast. Imate situaciju da političke partije iz Sarajeva neće stavljati Srbe i Hrvate na vrh svojih lista jer se Hrvat iz Kantona Sarajevo ne pita ništa kad uđe u Dom naroda. Od kantonalnih skupština će praviti mjesta gdje će samo sjediti Bošnjaci, da li želimo takvu državu? Srbi i Hrvati koji su za BiH bit će protjerani iz političkog života, a Srbi i Hrvati koji ne žele BiH imat će bolju poziciju”, rekao je Avdić.