AZEM VLASI I NENAD ČANAK PORUČUJU: “Vojska Srbije ne smije preći ni metar na Kosovo, Vučiću je bolje da ne zvecka oružjem” (VIDEO)

Predsjednik Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak i advokat i kosovski političar Azem Vlasi izjavili su za televiziju Hayat da srbijanski režim ne prestaje sa dizanjem tenzija u regiji i da je zbog toga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio povećati izdvajanja za vojsku.

Oni su komentirali ponovnu militarizaciju Srbije i spominjanje obaveznog uvođenja vojnog roka.

Za Čanka je prekomjerna potrošnja budžetskog novca za naoružanje Srbije potpuno bespotrebna.

“U pitanju je politički manevar bez utemeljenja u realnosti. Srbiji niko iz regiona ne prijeti i ne vidim kako može biti ugrožena. Nabavke oružja vršile su se preko Rusije i Kine, što su bile političke nabavke bez realnih potreba. Priča o obaveznom vojnom roku je deplasirana, zato što današnje vojske služe visokoobrazovanim profesionalnim kadrovima, a ne kao topovsko meso za juriše. Time se Vučić udvara proruskom biračkom tijelu”, ocjenjuje Čanak.

Vlasi kaže da Vučićeva politika uveliko podsjeća na Miloševićevu.

“Vučić nastavlja voditi politiku Miloševića koji je kroz propagandu o ugroženosti Srba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu prisvojio JNA. Danas imamo sedam novih država bivše SFRJ i onda se postavlja pitanje od koga se Srbija mora braniti? Vučić želi stvoriti dojam da je Srbija ključni faktor (ne)mira na Balkanu. To znači da Srbija može, ako poželi, unijeti nemir u BiH, Crnu Goru i Kosovo”, smatra Vlasi.

Najava uspostave ruske vojne baze u Srbiji nije realna, mišljenja je Čanak.

“Ruski humanitarni centar u Nišu ništa humano nikada nije uradio, već služi za špijunske i ostale aktivnosti Rusije u regiji. Ne vjerujem da će doći do gradnje ruske vojne baze u Srbiji, jer bi to ugrozilo aktuelni režim Vučića. On je svjestan da bi priklanjanjem Srbije Zapadu bio ubijen od strane Rusa. Isto tako, ne smije se u potpunosti predati Rusiji, zato što bi ocijenili da nije dovoljno pouzdan. On nije pouzdan kao, recimo, Aleksandar Lukašenko u Bjelorusiji. Srbija graniči sa NATO članicama, to nikada ne treba izgubiti iz vida”, navodi Čanak.

Vlasi se dotakao i nenajavljene vojne vježbe Vojske Srbije koja je uznemirila stanovnike Novog Pazara.

“Vučić vojnim vježbama izaziva đavola i plaši Bošnjake u Sandžaku. Svjestan je da nijedan vojnik Srbije ne može preći ni metar preko granice na Kosovo, jer tamo djeluju NATO i EUFOR. Također, treba reći da nije to 1999. godina kada je Milošević imao sedam garnizona na Kosovu koje je koristio za agresiju. Kosovo je danas izgrađena država i ima odbrambenu strukturu koja se može braniti. Vučiću je najbolje da ne zvecka oružjem i izaziva probleme”, kazao je Vlasi.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
DŽEMALUDIN LATIĆ: “SDA JE UNIŠTIO ALIJA IZETBEGOVIĆ, ONA VIŠE NE POSTOJI”

SDA je uništio Alija Izetbegović, ona više ne postoji – ustvrdio je, između ostaloga, Džemaludin Latić Gost jučerašnje emisije Polis Pročitaj više

OPTUŽBE IZ KREMLJA ZBOG “NEPRIJATELJSKOG ČINA”: “Slovačka je slanjem MiG-ova Ukrajini…”

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu. Slovačka, prema sporazumu potpisanom Pročitaj više

JUSUF NURKIĆ: KOLIKO MORAŠ BITI JADAN DA PRETUČEŠ FADILA I AJŠU KOJI SU U OSMOJ GODINI ŽIVOTA I TO ZA PRVI DAN RAMAZANA

Dvoje povratnika večeras je transportovano do Doma zdravlja u Višegradu, a policija je u Omeragićima gdje je u toku uviđaj Pročitaj više

NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više