Kategorije
VIJESTI

AZRA ZORNIĆ: “Ne vjerujemo Schmidtu; budni pratimo, spremni za akciju”

Apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava koja je zbog diskriminacije u izbornom sistemu dobila tužbu protiv BiH Azra Zornić ovih je dana neformalno proglašena heroinom s ulice jer je bila jedna od predvodnica građanskih protesta protiv nametanja diskriminatornih političkih izmjena Izbornog zakona.

Danas, nakon što je jasno da su protesti bar privremeno uspjeli, Zornić je poručila da ne vjeruje Schmidtu i da budni čekaju svaki njegov pokret.

 

“Apsolutno mu ne vjerujemo, jer on je podli gad i čeka trenutak da nametne političke izmjene Izbornog zakona prije izbora ili odmah nakon izbora po želji HDZ-a.

Ostajemo budni i spremni za akciju u svakom trenutku”, napisala je Zornić reagujući na Twitter objavu politologa Jasmina Mujanovića, koji je napisao da su sva događanja proteklih dana prekretnica u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine.

“Po prvi put ikada, udruženi napori bosanskohercegovačke javnosti i ujedinjenog fronta probosanskih stranaka uspjeli su zaustaviti odluku OHR-a u BiH. Ovo je ogromno; narodni legitimitet je sada faktor u bosanskoj politici.

Drugo, bosanskohercegovački demokratski aktivisti i lideri odlučno su radili sa izabranim zvaničnicima s obje strane Atlantika da prekore OHR. To je neliberalni trik. Stvorili su kritičnu masu opozicije u zemlji i inostranstvu.

Ovo je bilo političko organiziranje 101 —  i uspjelo je. Kod kuće, činjenica da su to apelanti ECHR-a Dervo Sejdić i Azra Zornić vodili masovne mobilizacije bosanskih građana bilo je ključno. Njihovo principijelno, strastveno, nestranačko vodstvo dalo je protestima osjećaj autentične borbe za osnovna građanska i demokratska prava”.

Podsjećamo, Schmidt je danas donio odluku o izmjeni Izbornog zakona u segmentu transparentnosti izbora i kampanje, dok je političke izmjene, barem privremeno, prepustio političkim liderima, prenosi nap.ba.

SB