BAKIR IZETBEGOVIĆ: INTERESI GRAĐANA SU NAM NAJVAŽNIJI

U Bosanskom Petrovcu je održana javna tribina Stranke demokratske akcije na temu “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”, na kojoj se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da obilazi cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali da posjeta Krajini ima poseban značaj. Govoreći o aktuelnim političkim odnosima i politici SDA, Izetbegović je istaknuo postojanje lobija koji su protiv stranke zbog njenog principijelnog odnosa prema interesima građana.

– Mi smo se mogli dogovoriti sa ovima koji grade male elektrane u BiH, da nastave graditi i da zaustave tokove rijeka. Ne bi više ništa u životu morali raditi, njima bi rijeka donosila korist. Međutim, mi smo pokrenuli proces zabrane gradnje takvih elektrana i istrajali smo u tome. Zatim smo u Sarajevu zabranili gradnju visokih nebodera koji onemogućavaju cirkulaciju zraka i guše taj grad. Tako smo se zavadili sa građevinskim lobijem. Mogli smo se dogovoriti i sa kladioničarima, koji ne plaćaju porez. Oni imaju veći promet od telekom operatera i elektroprivreda. Porez se plaća na hljeb i mlijeko, ali ne na kladionicu. Mi smo pokrenuli pitanje oporezivanja. To je SDA i mi ćemo tako raditi i uvijek se suprostaviti onima koji rade protiv interesa građana – poručio je Izetbegović.

Kada su u pitanju međunacionalni odnosi, Izetbegović je kazao da je zadovoljan zbog činjenice da su ti odnosi u Bosanskom Petrovcu na visokom nivou.

– Mi nemamo alternativnu domovinu, mi smo najjača stranka i mi imamo najveću odgovornost. Cilj nam je pomirenje ljudi, cilj nam je provedba reformi, razvoj ekonomije i zaustavljanje odlaska ljudi, naročito onih mladih – izjavio je Izetbegović.

Odlazak mladih je, dodao je, najveći problem BiH i on je, kako je kazao, zbir svih problema sa kojima se BiH suočava.

– I zemlje regiona se prazne, ali se kod nas zbog nestabilnosti i svađa taj proces odvija brže – izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović privredne potencijale Bosanskog Petrovca, poput proizvodnje solarne energije, drvne industrije i proizvodnje hrane. Za razvoj ekonomije, dodao je, potrebna je stabilizacija političkih prilika i zaustavljanje nepotrebnih svađa, tenzija, blokada i opstrukcija.

– Mi, Bošnjaci, želimo samo mir, stabilnost i šansu za našu djecu. Od susjeda očekujemo samo da poštuju međunarodne ugovore i da poštuju nas onako kako mi poštujemo njih. Od domaćih aktera koji proizvode krize očekujemo da poštuju Ustav i zakone i da poštuju nas onako kako poštujemo mi njih. Završit ćemo ovaj ciklus, pobijediti i onda gledati da, kako znamo, smirujemo te odnose i pomjeramo stvari naprijed – poručio je Izetbegović.

Podsjećajući na rezultate rada Vlade FBiH u proteklom mandatu, poput rasta penzija, plaća i broja zaposlenih, stabilizacije Penzionog fonda FBiH i rješavanja problema boračkih kategorija, Izetbegović je istaknuo da su oni ostvareni uprkos opstrukcijama i problemima poput pandemije koronavirusa, migrantske krize i aktuelne inflacije.

Prisutnima na tribini također su se obratili potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić, načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić i vijećnica SDA u Općinskom vijeću Bosanski Petrovac Ansela Husetić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
JUSUF NURKIĆ: KOLIKO MORAŠ BITI JADAN DA PRETUČEŠ FADILA I AJŠU KOJI SU U OSMOJ GODINI ŽIVOTA I TO ZA PRVI DAN RAMAZANA

Dvoje povratnika večeras je transportovano do Doma zdravlja u Višegradu, a policija je u Omeragićima gdje je u toku uviđaj Pročitaj više

NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više

Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više

“Jelo bi se iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga Pročitaj više