Kategorije
VIJESTI

Bakir Izetbegović odmah žustro odgovara: “Željko Komšić ne mora da brine, Denis Bećirović je nedorasli populista i demagog”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je komentarisao neke od reakcija na njegovu odluku da u Briselu razgovara s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem.

Ocijenio je da su reakcije, kako je izjavio, neosnovane i nepotrebne.

“Kao i ranije u više navrata, odbio sam da razgovori budu u formatu predstavnika konstitutivnih naroda. Sa evropskim komesarom razgovarat ću jedan na jedan. Kao predsjednik najjače parlamentarne stranke, uvijek ću razgovarati o ovim pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine, i sa svim koji mogu imati utjecaj na situaciju u Bosni i Hercegovini. Ne smatram da je dobra politika samoizolacije i odbijanja razgovora”, smatra Izetbegović.

Napomenuo je da evropskog komesara nije birala Bosna i Hercegovina, već članice Evropske unije. Prema njegovim riječima, isključivo će razgovarati o evropskom putu i kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, za šta će biti neophodno urgentno usvojiti tri zakona.

Najavio je da će od Varhelyija tražiti da organizuje sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i da iskoristi utjecaj na predstavnike stranaka, za koje je naveo da “uporno odbijaju da podrže proevropske zakone”.

Imao je imao poruku za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića (DF) i za kandidata opozicije za člana Predsjedništva Denisa Bećirovića (SDP).

“Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovor u Briselu, jednako kao što nije imao razlog za brigu kada sam pregovarao o Izbornom zakonu u Neumu. Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima uspješno zaštititi interese Bosne i Hercegovine. Što se tiče reakcije Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na ‘dobacivanje s tribina’ od nedoraslih populista i demagoga”, zaključio je Izetbegović.

Podsjećamo, Komšić i Bećirović ne misle da je dobro da predsjednik SDA prisustvuje spomenutom sastanku. Komšić je ranije Izetbegoviću poručio “ne sam Bakire”, dok mu je Bećirović poručio da “jednom u životu izabere da bude državnik, a ne plemenski vođa”.