BAKIR IZETBEGOVIĆ U BRČKOM: “Ne smije borba za vlast biti važnija od naroda i države, protiv Bošnjaka se vodi specijalni rat”

U prepunom Domu kulture u Brčkom održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da Brčko u potpunosti liči na BiH, te da će učiniti sve da cijela BiH bude onakva kakav je danas Brčko

– Uvijek smo bili uz Brčko, od borbe u Dejtonu, poslije Dejtona, arbitraže, investicija. Uvijek smo bili na vezi. Ja sam glasao za amandman koji je izdvojio Brčko i prekinuo kontinuitet entiteta RS – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je zadovoljstvo zbog finalnog rješenja trase autoceste koja će povezati Brčko sa ostatkom BiH. Podsjetio je zatim Izetbegović na zasluge SDA u borbi za očuvanje, a zatim i postratnu obnovu BiH i izgradnju njenih institucija.

– Teško je bilo kroz svo ovo vrijeme, kroz protekle 32 godine. I u protekla dva mandata je bilo tako. Naročito je težak bio ovaj posljednji mandat. Ali sve smo nadjačali i SDA je na sve imala odgovor. Vlada FBiH je unaprijedila status penzionera, boraca, ratnih vojnih invalida, radnika koji su protestovali zbog neuvezanog staža. Sa svim tim tegovima koje imamo na nogama, sa svim problemima i blokadama koje smo imali, stvari idu naprijed – kazao je Izetbegović.

Za naredni period Izetbegović je najavio provedbu ključnih reformi koje će omogućiti snažniji ekonomski razvoj, za što su, kako je kazao, već stvorene ključne pretpostavke.

– Ja dobro razmislim šta ću obećati. Kada sam obećao 100.000 radnih mjesta u desetljeću, neki su se smijali. I onda smo to napravili za šest godina. U ovom mandatu, ako budemo imali kakvu takvu stabilnost, penzije i plaće će na kraju mandata biti 50 posto veće. A ova cesta prema Tuzli, za nju ćemo osigurati sva sredstva i započeti radove na većem dijelu trase. To će promijeniti paradigmu i sve će biti drugačije u ovom dijelu BiH – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o odnosima unutar BiH i u regionu, Izetbegović je naglasio da je SDA pomogla Bošnjacima da isprave kičmu, ali da će se u narednom periodu ponovo voditi borba za očuvanje svih vrijednosti koje su izborene u protekle tri decenije.

– Moramo biti svjesni specijalnog rata koji se vodi protiv nas. Udruživanje protiv stožerne stranke Bošnjaka i bosanskohercegovačkih patriota ne može donijeti ništa dobro BiH. Ali neće uspjeti jer naš narod ima intuiciju, ima inat i neće uspjeti jer narod zna – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da niko nije napravio više političkih stranaka po glavi stanovnika od Bošnjaka, što je rezultat specijalnog rata koji se vodi protiv bošnjačkog naroda i države BiH.

– Ne smije borba za vlast biti važnija od naroda i države. Nakon izbora ćemo pozvati sve koji tvrde da vole ovu zemlju da stanu sa nama u jedinstven front koji će utvrditi ključne prioritete i crvene linije. Uradit ćemo to kada ih, ako Bog da, pobijedimo – kazao je Izetbegović.

Govoreći o nasrtajima na ustavnopravni poredak BiH, njene nadležnosti i imovinu, Izetbegović je podsjetio na apelacije Pravnog tima SDA, na osnovu kojih je Ustavni sud BiH donosio odluke kojima su zaštićene nadležnosti i imovina BiH. Također je podsjetio na prijetnje zaustavljanjem NATO puta BiH, koji je ipak nastavljen, ali i oduzimanje kontrole SNSD-a i HDZ-a BiH nad Centralnom izbornom komisijom, te zakonsko zabranjivanje negiranja genocida i slavljenja ratnih zločinaca.

– Sve što očekujemo jeste poštivanje Ustava i zakona, da drugi poštuju Bošnjake onako kako mi poštujemo druge. Nudimo ruku pomirenja i da već nakon 2. oktobra krenemo u provedbu reformi koje će omogućiti snažniji razvoj. Ruka najveće stranke je pružena svima, i onima koji su nas napustili, i ljevičarima, i Srbima, i Hrvatima. Pozivamo na mir, na stabilnost, na međusobno poštovanje. Oni koji ne prihvate tu ruku, neka znaju: Oni će se umoriti, mi se nećemo umoriti – poručio je Izetbegović.

Prisutnima na tribini također su se obratili ratni diverzant i brčanski heroj Rešid Tandir, federalni premijer Fadil Novalić, gradonačelnik Brčko Distrikta i predsjednik Gradskog odbora SDA Brčko Esed Kadrić, kandidatkinja SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Emina Hogić, kandidat SDA za Parlament FBiH Safet Imamović, kandidat Pokreta za državu za predsjednika entiteta RS Senad Bratić, te kandidati Pokreta za državu za Narodnu skupštinu entiteta RS Samir Baćevac i Amir Softić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
UŠASNA TRAGEDIJA: VOZAČ UMRO ZA VOLANOM, POVRIJEĐENO JOŠ PET OSOBA

Vozač (59) GSP preminuo je večeras tokom vožnje u Beogradu. Kako saznaju mediji, sve se odigralo na ulgu Trgovačke i Pročitaj više

Dejan priznao da je prešao u islam, ali sve Dalilino spalio: Ni mrtav se ne bih pomirilo s njom! Ovo su mu planovi s frizerkom!

Dejan Dragojević, koji je priznao da je promijenio vjeru u islam, na sve načine pokušava da svoju vezu sa frizerkom Pročitaj više

Počelo je snimanje filma o legendarnom Džeju Ramadanovskom: Evo ko tumači glavnu ulogu, a u pitanju je poznati denser!

Film o pokojnom pjevaču, Džeju Ramadanovskom, počeo je da se snima prije dvije nejdelje, a denser, koji će ga glumiti Pročitaj više

SVI SU TI SPAVALI SA ŽENOM, CEO STRUČNI ŠTAB! Murinjo mu surovu istinu SASUO U LICE, o onda je između njih SVE PUKLO!

Poznati fudbaler Mesut Ozil odlučio je nedavno da okači kopačke o klin, i ode u zasluženu penziju. Možda mu je ovo i Pročitaj više