BARONESA ARMINKA HELIĆ: “Argument Vlade Hrvatske i Čovića da Hrvati u BiH nisu pravilno zastupljeni je lažan”

Baronesa Arminka Helić, članica britanskog Doma lordova, smatra kako bi eventualne promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, zasad samo one tehničkog karaktera, ojačale pozicije Hrvatske demokratske zajednice i dale mu efektivni monopol na svim pozicijama bosanskih Hrvata u parlamentima i vladama na svim nivoima.

Helić je u autorskom tekstu za rusi.org (Britanski istraživački centar za odbranu i sigurnost) naglasila je kako je “argument Vlade Hrvatske i Dragana Čovića da Hrvati u BiH nisu pravilno zastupljeni lažan”.

– Bosanskohercegovački Hrvati su činili 15,4 posto bosanskohercegovačkog stanovništva na posljednjem popisu stanovništva. Na nacionalnim izborima 2018. HDZ – odnosno jedna (ne jedina) hrvatska stranka – osvojila je 9,05 posto glasova. Ipak, na gotovo svim nivoima vlasti, HDZ kontrolira znatno više političkih predstavnika nego što bi taj udio glasova sugerirao. HDZ imenuje 30 posto bh. ministara, ima 12 posto zastupnika u Zastupničkom domu i 27 posto delegata u Domu naroda. Povrh toga ima i drugih hrvatskih predstavnika – ali kako su politički konkurenti Čoviću, on ih ne priznaje.

Lažljivost Čovićeve tvrdnje da je zabrinut za hrvatsku zastupljenost postaje očigledna kada shvatite da se HDZ nikada ne brine za Hrvate u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, jedinu grupu Hrvata u BiH koja nema priliku glasati za člana Predsjedništva iz treda hrvatskog naroda. Oni nemaju ključ izbora i moći, pa se čini da Čović za njih nema nikakvog interesa – navela je Helić.

Da je navodnim prijateljima BiH, bilo u Hrvatskoj, Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Američkim Državama zaista stalo do zemlje, oni bi podržali proces zasnovan na odgovornosti, demokratiji, toleranciji i ljudskim pravima., a ne nove zakone koji bi ga dodatno otežali, ističe baronesa.

– Umjesto da udaljavaju BiH od diskriminacije i približavaju modernom demokratskom naselju u kojem svi građani imaju jednaka prava i jednaku političku zastupljenost, oni bi učvrstili etničku podjelu i podredili pojedinačna prava grupnom identitetu – smatra ona.

Bosanku Arminku Helić britanska kraljica Elizabetha II imenovala je za britansku baronesu. Helić je savjetnica nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea i britanski mediji je smatraju vrlo utjecajnom u Londonu, što je ova titula i pokazala. Od 2014. godine je članica Doma lordova.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
UŠASNA TRAGEDIJA: VOZAČ UMRO ZA VOLANOM, POVRIJEĐENO JOŠ PET OSOBA

Vozač (59) GSP preminuo je večeras tokom vožnje u Beogradu. Kako saznaju mediji, sve se odigralo na ulgu Trgovačke i Pročitaj više

Dejan priznao da je prešao u islam, ali sve Dalilino spalio: Ni mrtav se ne bih pomirilo s njom! Ovo su mu planovi s frizerkom!

Dejan Dragojević, koji je priznao da je promijenio vjeru u islam, na sve načine pokušava da svoju vezu sa frizerkom Pročitaj više

Počelo je snimanje filma o legendarnom Džeju Ramadanovskom: Evo ko tumači glavnu ulogu, a u pitanju je poznati denser!

Film o pokojnom pjevaču, Džeju Ramadanovskom, počeo je da se snima prije dvije nejdelje, a denser, koji će ga glumiti Pročitaj više

SVI SU TI SPAVALI SA ŽENOM, CEO STRUČNI ŠTAB! Murinjo mu surovu istinu SASUO U LICE, o onda je između njih SVE PUKLO!

Poznati fudbaler Mesut Ozil odlučio je nedavno da okači kopačke o klin, i ode u zasluženu penziju. Možda mu je ovo i Pročitaj više