Kategorije
VIJESTI

BAŠ SU OVO I ZASLUŽILI: Debakl Milanovića i Raspudića u Saboru, samo troje zastupnika podržalo njihovu suludu ideju (VIDEO)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i saborski zastupnik Nino Raspudić, predlagali su da Hrvatski sabor, po uzoru na Tursku, blokira ulazak Finske i Švedske u NATO pakt, dok se u BiH ne riješi “hrvatsko nacionalno pitanje”.

Hrvatski sabor većinom glasova odobrio je pristupanje Finske i Švedske u NATO, te je većinom glasova izglasao povjerenje ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radman, čiji su opoziv tražila 32 opoziciona zastupnika.

Za ulazak Finske u NATO je glasalo 127 zastupnika, 124 je bilo za, a troje protiv.

Za Švedsku je glasalo 128 zastupnika, 125 je bilo za, a troje protiv. Kao što su i najavili, protiv je bio Klub HSS-a i Radničke fronte, javljaju hrvatski mediji.

Glasanje je popraćeno velikim pljeskom, a poruku je poslao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Neka naše prijateljstvo i partnerstvo bude ojačano u idućim danima, mjesecima i godinama. Držite se”, rekao je Jandroković.

Sa glasova 56 “za” i 77 “protiv” Hrvatski sabor odlučio je da Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih i europskih poslova RH.

Klub Hrvatskih suverenista tvrdi da Grlić Radman nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske. Zamjeraju mu i što nije uspio izlobirati promjene izbornog zakona u BiH, nerješavanje graničnih sporova sa susjedima i toleriranje koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži.

Marijan Pavliček obrazložio je razlog za pokretanje rasprave.

“Smatramo da ministar nije dorastao zadatku. Hrvatska doslovce nema diplomaciju i vanjsku politiku. U doba mandata Grlić Radmana nije ispunjen niti jedan cilj. Nitko ne osporava da se ministar trudio, ali rezultat je ono što se ocjenjuje. Izborni Zakon u BiH ocijenjen je kao diskriminatoran prema Hrvatima. Svi pokušaju mijenjanja zakona odbijeni su od bošnjačkih političkih predstavnika. Smatramo da ministarstvo nije iskoristilo sve mehanizme kako bi osiguralo da se nadolazeći izbori u BiH održe povoljnije po Hrvate. Grlić Radman je tri godine bio veleposlanik u Berlinu. Pitamo se što je odradio u te tri godine da bi utjecaj Hrvatske bio jači u Bundestagu?”, rekao je Pavliček.

Podsjećamo, hrvatski predsjednik Zoran Milanović i saborski zastupnik Nino Raspudić, predlagali su da Hrvatski sabor, po uzoru na Tursku, blokira ulazak Finske i Švedske u NATO pakt, dok se u BiH ne riješi “hrvatsko nacionalno pitanje”. No, njihov prijedlog naišao je na osude vodećih država NATO pakta, budući da Finaka i Švedska ni na koji način nisu involvirane u rješavaje nacionalog pitanja Hrvata u BiH.

U video prilogu ispod pogedajte najzanimljivije dijelove burne rasprave u Hrvatskom saboru vezane za položaj Hrvata u BiH u svjetlu neusvajanja novog izborog zakonodavstva.