BEĆIROVIĆ: “Međunarodna zajednica djeluje nepristrasno”

BEĆIROVIĆ PROMIJENIO STAV “Međunarodna zajednica djeluje nepristrasno”

Iako su predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini na meti oštrih kritika, a posebno visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, zbog pokušaja nametanja diskriminirajućih odredbi Izbornog zakona BiH, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović nedavno je javnosti ponudio jedno prilično autentično mišljenje koje odudara od dominantnih tonova.

“Mišljenja sam kako međunarodna zajednica djeluje nepristrasno i da se u izbornoj godini nije stavila na stranu nijedne političke opcije već na stranu ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini”, poručio je Bećirović.

Radi se o prilično hrabroj izjavi kada se ima u vidu činjenica da su međunarodni medijatori tokom višemjesečnih pregovora oko izmjena izbornog zakona, uglavnom blagonaklono gledali na prijedloge HDZ-a, pa se postavlja pitanje zna li Denis Bećirović nešto više o samoj ulozi međunarodne zajednice, u odnosu na kompletnu bosanskohercegovačku javnost.

 

Također, kao otvoreno pitanje nameće se i to zbog čega je Bećirović uopće uzeo učešće u nedavnim protestima građana pred OHR-om, povodom pokušaja nametanja diskriminirajućih odredbi izbornog zakona BiH, ukoliko snažno vjeruje u nepristrasnost međunarodne zajednice, navodi nap.ba.

U kotekstu toga valja istaći i da su tenzije u Bosni i Hercegovini zbog najava nametanja Izbornog zakona i dalje prisutne.

O tome ko ima najsnažniji međunarodni utjecaj i ko može isposlovati rješenja koja su spominjana? Gdje su ona uopšte kreirana. O izbornom zakonu, izborima, dešavanjima za N1 je govorio i akademik Esad Duraković. Komentarišući nametanje tehničkih i odlaganje političkih izmjena Izbornog zakona, kazao je da se “Schmidt i oni koji vrše presiju moraju držati pod reflektorima”.

“Bio sam na prosvjedima kod OHR i odahnuo sam nakon Schmidtove odluke. On je kazao da je odložio konačnu odluku, to je neka vrsta predaha, ali ja jako strepim od te njegove odluke ako bude po scenariju i zahtjevu HDZ-a, onda je to vrlo ozbiljna stvar”, naglasio je Duraković.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
U CENTRALI SDP-a USVOJENE ROKADE: Vojin Mijatović neće biti ministar unutrašnjih poslova u Vladi FBiH već će voditi resor…

Zbog nesuglasica u "Osmorci", odlučeno je da Vojin Mijatović neće biti ministar unutrašnjih poslova FBiH. Dogovoreno je da on bude Pročitaj više

MUŽ ZATEKAO SUPRUGU U KUĆI SA DVA 30-GODIŠNJAKA PA IM PRIJETIO, ONA POZVALA POLICIJU

Policijskoj stanici Sanski Most obratila se K.S. (34) kako bi prijavila muža K.Z. (36) zbog straha za svoj život. Naime, Pročitaj više

HANA HADŽIAVDAGIĆ LJUBITELJE KORIDE NAZVALA BEZUBI PAPCI ONI JE NAPALI

U Bosni i Hercegovini se otvara moderna arena za koride, gradi je mesna industrija Bajra, a sve je propratila i Pročitaj više

ŽELJKO KOMŠIĆ PODRŽAO AKTUELNOG PREDSJEDNIKA CRNE GORE: “Đukanović učinio da odnosi između BiH i Crne Gore budu izuzetno prijateljski” (VIDEO)

Podrška predsjedniku Crne Gore i predsjedničkom kandidatu DPS-a Milu Đukanoviću došla je od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopšteno je Pročitaj više