Bećirović: Milanović mora shvatiti da okupatorske čizme nikada nisu pokorile BiH

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović danas je posjetio Žepče, gdje je razgovarao sa građanima i predstavnicima političkih opcija koje podržavaju njegovu kandidaturu.

Kako je saopćeno iz SDP-a, Bećirović je iz Žepča uputio poruku predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, navodeći da on treba shvatiti da okupatorske čizme nikada nisu pokorile Bosnu i Hercegovinu.

– Naša zemlja je opstala kao država i nikada neće biti ni Milanovićeva kolonija, a ni bilo čija drugo. Razne čizme su prolazile i pokušale pokoriti BiH, ali nisu uspjele. Bosna i Hercegovina je bila, jeste i biće domovina njenih ljudi koja će nadživjeti razne milanoviće, kao što je nadživjela i njegove prethodnike koji su naumili da je razbiju. Predsjedniku Republike Hrvatske bi pametnije bilo da se pozabavi suočavanjem sa naslijeđem učešća Hrvatske u ratu protiv BiH koje je Međunarodni sud u Hagu precizno kvalificirao, umjesto da se bavi falsificiranjem istine utvrđene sudskim presudama – istaknuo je Bećirović.

U razgovoru sa simpatizerima i građanima Žepča on je naglasio važnost prava svakog građanina da bira i bude biran u svako parlamentarno tijelo. Ustvrdio je da zadnjih mjeseci svjedočimo inicijativama koje uglavnom potiču iz susjednih zemalja, kako bi se pripadnicima određenih naroda koji su manjinski u pojedinim dijelovima zemlje, ograničila mogućnost biranja, prije svega u Dom naroda Federacije BiH.

– Svaki čovjek i pripadnik svake etničke zajednice u cijelom entitetu mora imati jednaku mogućnost da bude zastupljen u Domu naroda. Isto vrijedi za svakog građanina Bosne i Hercegovine – rekao je Bećirović.

On smatra da u BiH moramo napustiti način razmišljanja po kojem se nameće ideja da cilj parlamenata treba biti da omogući blokade procesa, umjesto da budu sredstvo za osiguranje napretka i unapređenja demokratije.

Krajnje je vrijeme, kazao je, da Bosna i Hercegovina provede presude Evropskog suda za ljudska prava koje se tiču jednake vrijednosti glasa i jednake mogućnosti biranja, koja se mora omogućiti svakom državljaninu BiH u cijeloj domovini, saopćeno je iz SDP-a.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
RADOVAN VIŠKOVIĆ KOMENTIRAO DOLAZAK ZORANA MILANOVIĆA U BiH: “Odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika…”

"Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i Pročitaj više

Kako je Bojan Prodan, koji je pretukao povratnike Fadila i Ajšu Memišević, mučki ubio starca 2008. godine

Policija u Višegradu uhapsila je 36-godišnjeg Bojana Prodana zbog razbojništva i brutalnog premlaćivanja povratnika Fadila i Ajše Memišević u selu Pročitaj više

Nurkić i Pomozi.ba će pokriti svu materijalnu štetu kod Ajše i Fadila Memišević

"Jusuf Nurkić i Pomozi.ba organizacija zajednički će pokriti svu materijalnu štetu kod Ajše i Fadila Memišević, a i više od Pročitaj više

POSVETILA SE VJERI: Pokrivena Selma Bajrami traži mir u ramazanu

Selma Bajrami će mjesec posta – ramazan iskoristiti kako bi akumulirala svoje tijelo i dušu. Uz post, ibadete, kako nam Pročitaj više