BEGIĆ I ĐONLAGIĆ DOŠLI U OHR, A TAMO NEPRIJATNO IZNENAĐENJE: “Kukavički čin, nećemo voditi ljubav sa Schmidtom iza zatvorenih vrata”

Generalni sekretar Demokratske fronte Dženan Đonlagić i potpredsjednik Zlatan Begić danas su bili u OHR-u u okviru novih konsultacija za izmejne Ustava i Izbornog zakona BiH. Sastanku, kako kažu, nije prisustvovao visoki predstavnik Christian Schmidt, a Đonlagić i Begić su bili izrazito ljuti. “Ovo je kukavički čin. Mi nećemo voditi ljubav s g. Schmidtom iza zatvorenih vrata na temu stvaranja Palestine u ovoj zemlji”, rekao je Begić ljutito, prenosi N1.

Đonlagić je rekao kako se i dalje nameću rješenja koja ne postoje niti u jednoj zemlji članici EU ili Vijeća Evrope.

“Linija ispod koje ne idemo – implementacija svih presuda Evropskog suda za iz Strazbura, to traži EU o nas za buduće integracijske procese. Ako to ne ispunimo, ne možemo nikada biti članica. Na kraju je bilo dostojno, ako smo već pozvani u OHR, da se konsultujemo i pričamo o implementaciji presuda, izmjena Ustava i Izbornog zakona, da gospodin Schmidt bude na tom sastanku. Nije se pojavio”, rekao je Đonlagić.

 

Begić je izrazito optužio Schmidta da pokušava napraviti Palestinu u BiH, a da ga presude Suda za ljudska prava ne interesuju.

“Bavi se time da provede zahtjeve HDZ-a i Vlade RH ,da ovdje napravi evropsku Palestinu koja će biti u političkom, vojnom i ekonomskom smislu ovisna od susjednih država. On se nije pojavio, dočekali su nas ljudi njegovi saradnici čije prisustvo cijenim. To je kukavički potez Schmidta. Ako već putem medija šalje određene poruke, treba da stane pred one ljude koji se zalažu za isto uređenje kakvo je u Njemačko. Mi nećemo voditi ljubav sa g. Schmidtom iza zatvorenih vrata na temu stvaranja Palestine u ovoj zemlji niti ćemo pomagati nekima u Sarajevu, niti njegovim naci-HDZ prijateljima koji pokušavaju to provesti”, rekao je Begić.

Istakao je kako je cilj ovih konsultacija da Schmidt provede ono što je i zamislio te da DF neće učestvovati u tome. Pozvao je visokog predstavnika da dođe u institucije BiH i pred medijima vodi rasprave o ovim pitanjima.

SB

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više