Kategorije
VIJESTI

Begija Smajić napustila posebnu sjednicu Narodne skupštine RS kada se na njoj počeo obraćati ruski ambasador u BiH

Begija Smajić, poslanica u NSRS napustila je danas posebnu sjednicu kada se na njoj počeo obraćati ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.

Kako je Smajić potvrdila za N1, ona i Poslanička grupa NSRS “Zajedno za BiH”, napustila je skupštinsku salu za vrijeme obraćanja Kalabuhova, zbog, kako je navela, njegovog stava prema BiH, ratu u Ukrajini kojeg naziva “specijalnom operacijom”, a ne, kako je navela, agresijom.

Podsjećamo, danas se održava posebna sjednica NSRS na kojoj se od ambasadora obratio samo Kalabuhov, a ranije je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao da na sjednicu “nisu pozvani oni koji ne žele doći” naglašavajući da se Kalabuhov izrazio želju da se obrati narodnim poslanicima.

Kalabuhov je u Narodnoj skupštini govorio o ruskom viđenju stanja u Bosni i Hercegovini, odnosima Rusije i Bosne i Hercegovine te međunarodnim odnosima.

Na početku obraćanja je izrazio zahvalnost što ima priliku da se obrati na posebnoj sjednici posvećenoj geopolitičkim okolnostima. Smatra da se Rusija, kako je izjavio, dosljedno zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“NSRS je jedan od temelja RS-a. U više od 30 godina tokom deset saziva donose se ključne odluke na dobrobit građana. Rusija, kao država garant Dejtona, dosljedno se zalaže za striktno poštovanje temeljnih prinicpa ravnopravnosti konstitutivnih naroda i dva entiteta od kojih je sastavljena Bosna i Hercegovina”, poručio je Kalabuhov.

Prema njegovim riječima, uvjereni su da decentralizirana arhitektura Bosne i Hercegovine, utvrđena Dejtonom, osigurava normalno funkcionisanje i predstavlja oblik mirnog i obostrano korisnog suživota tri naroda, Ostalih i građana u okviru jedinstvene i suverene države.

Upozorio je međunarodne aktere da će njihovo vanjskopolitičko uplitanje u Bosni i Hercegovini imati, kako je kazao, dalekosežne opasne posljedice.

“Nažalost moramo konstatovati destruktivnu ulogu dijela međunarodne zajednice, koji je neodgovorno izabrao put podrivanja. Želja da se implementira njihova agenda, prvenstveno kroz nametanje euroatlantskih integracija, dovelo je do erozije Dejtonskog sporazuma”, ocijenio je.

Smatra da je, kako je naveo, apsurdno nazivati antidejtonskim želje RS-a da odbrani svoj status. Naglasio je da se krše “prava Hrvata na legitimno predstavljanje” te ponovio da Christian Schmidt za Rusiju nije visoki predstavnik. Osudio je sankcije Zapada Rusiji i potcrtao da Rusija ima pravo problematizirati potencijalno članstvo Bosne i Hercegovine u političkim i vojnim savezima.

“Jednako pogubnim smatramo jednostrane sankcije protiv onih koji imaju nezavisnu političku liniju. Smatramo da se time utječe na unutrašnje političke procese i to zaslužuje oštru osudu.

Poštujemo suvereno pravo Bosne i Hercegovine da realizuje svoje vanjskopolitičke prioritete poštivanjem postojećeg poretka. Imamo pravo problematizirati u slučaju priključivanja Bosne i Hercegovine političkim i vojnim savezima koji provode neprijateljsku politiku prema Rusiji”, rekao je.

Kako je izjavio ambasador Rusije, zainteresovani su za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i ne slažu se da saradnja s jednim entitetom može biti na štetu drugog. Istakao je da Zapad, kako je naveo, iskrivljuje ciljeve specijalne operacije Rusije u Ukrajini.

Potcrtao je da Rusija Bosnu i Hercegovinu ne svrstava u neprijateljske države.

Prije Kalabuhova obratio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavivši, između ostalog, da Rusija u Ukrajini sprovodi specijalnu intervenciju.