BEOGRADSKI MEDIJ O PREDIZBORNOJ KAMPANJI U BiH: “Dritan Abazović ‘kandidat’ za člana Predsjedništva BiH”

U susjednoj Bosni i Hercegovini počela je predizborna kampanja. Stranke i kandidati predstavljaju svoje programe, a čini se da se najzanimljivija trka vodi za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Atmosferu dodatno podgrijava mogućnost nametanja izbornog zakona BiH u korist HDZ-a od strane Visokog predstavnika Christiana Schmidta, a što bi, kako se ocjenjuje, dovelo do još većih etničkih podjela u BiH.

Krajem jula građani BiH spriječili su takvu mogućnost protestvujući ispred zgrade OHR-a. Zatim se prije par dana ponovo pojavila informacija da Schmidt kreće u novi pokušaj nametanja. Reagovalo je i niz istaknutih pojedinaca, političara i građanskih aktivista.

Schmidt se ponovo povukao i sada se kako stoje stvari, nametanje prolongira nakon izbora.

Prilično je vidljivo da se građanske stranke u BiH najoštrije protive nametanju izbornog zakona po željama HDZ-a, a tome se protivila i bošnjačka stranka, SDA, koja uprkos brojnim pritiscima nije popustila pred zahtjevima HDZ-a.

Najjasniji u protivljenju tome ipak je aktuelni član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji upravo na iduće izbore izlazi pod sloganom: „Za građansku državu“.

Međutim, ono što je zanimljivo jeste ponašanje drugog, „građanskog kandidata“, kandidata SDP-a Denisa Bećirovića, koji neodoljivo podsjeća na, ocjenjuje sarajevska javnost, “prevaru građanskih glasača kakvu je prije dvije godine u Crnoj Gori priredio Dritan Abazović, kada su se mnogi lijevo – liberalni građani Crne Gore poveli za Abazovićevim populizmom, da bi na kraju isti, Crnu Goru isporučio u ruke ′četnika′”.

Privuklo je pažnju i to da je Bećirović, nakon što je podržao proteste pred OHR-om samo par dana posle komentarišući mogućnost nametanja izbornog zakona, poručio kako vjeruje u neutralnost međunarodne zajednice.

U vazduhu je ostala da visi dilema zbog čega je drugi „građanski kandidat“ onda uopšte izlazio na proteste ako vjeruje u neutralnost međunarodne zajednice u BiH.

Međutim, prilično je izvjesno da su i dileme vezane za to takođe riješene.

Bećirović je samo dva dana nakon što je njegov predizborni partner Elmedin Konaković podržao eventuano nametanje izbornog zakona od strane Schmidta, poručivši da se mora shvatiti važnost zaštite etničke zastupljenosti, svoju zvaničnu predizbornu kampanju počeo na tribini upravo Konakovićeve stranke.

Takav Bećirovićev start, kako se tumači, u kome je prednost dao Konakovićevoj stranci a ne SDP-u, možda i najbolje objašnjava činjenicu da je Bećiroviću „etničko predstavljanje“, na kraju krajeva važnije od „građanskog predstavljanja“, kao što se u konačnici pokazalo da je Dritanu Abazoviću bilo važnije srpsko legitimno predstavljanje u Crnoj Gori, od građanske Crne Gore.

Kakav će izbor napraviti Bosanci i Hercegovci i jesu li naučili lekciju iz crnogorskih grešaka, saznat ćemo 2. oktobra kada su zakazani Opšti izbori, navodi Danas.rs.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više

Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više

“Jelo bi se iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga Pročitaj više

OPET ZAOBILAZI DRŽAVNE INSTITUCIJE: Zoran Milanović sutra stiže u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Za kraj posjete planirano je obraćanje Milanovića Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sutra dolazi u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, Pročitaj više