Besplatni ulošci za sve srednjoškolke u KS: “Nadamo se da će se ovaj program proširiti i na BiH”

Svaka škola u KS-u će učenicama dati uputstva o pristupu besplatnim higijenskim ulošcima

Učenice srednjih škola u KS-u imat će besplatan pristup higijenskim ulošcima i tačnim informacijama o menstrualnom zdravlju. U Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu premijer KS-a Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović i predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti najavili su početak podjele higijenskih uložaka svim učenicama srednjih škola KS-a.

Svaka škola će učenicama dati uputstva o pristupu besplatnim higijenskim ulošcima.

– Drago nam je da imamo partnerstvo sa Vladom KS-a, kompanijom Violeta d. o. o. i drugim privatnim kompanijama da pomognu u smanjenju socio-ekonomskih izazova u vezi sa menstrualnim zdravljem sa kojima se djevojke i žene svakodnevno suočavaju. Zajednički radimo na poboljšanju zdravlja i borbi protiv stigme i mi u UNFPA se nadamo da će se ovaj program proširiti na BiH, rekao je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH.

Premijer Forto je naveo kako je Vlada KS-a ispunila obećanje dato 8. marta, a to je pristup besplatnim higijenskim ulošcima za sve djevojčice u srednjim školama u KS-u.

– Ovdje se nećemo zaustaviti, jer će Vlada KS-a nastaviti poboljšavati higijenske uslove za djevojčice i žene, razvijati društvenu svijest i smanjivati stigme vezane za menstruaciju, naglasio je premijer Forto.

Ministrica Hota-Muminović je kazala kako je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a sa zadovoljstvom podržalo i učestvuje u realizaciji projekta Za naše dane u mjesecu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više