BIO JE TUĐMANOV SAVJETNIK: Ivan Čermak od Rusa kupio vilu u Opatiji za 12.5 miliona eura

Ivan Čermak je od ruskih vlasnika ovog ljeta za 12.5 miliona eura kupio jednu od najljepših vila na Opatijskoj rivijeri, vilu Lenac, doznaju Index istrage. Sam Čermak u kratkom razgovoru za Index potvrdio je kupovinu, no nije htio govoriti o cijeni.

No, Index Istrage su u posjedu kupoprodajnog ugovora u kojem je vidljiva cijena od gotovo 94 miliona kuna za vilu koja se nalazi na ulazu u Volosko.

Vilu vjerovatno platio u gotovini

Vila je vrlo vjerovatno plaćena u gotovini jer nema tereta kredita. Valja naglasiti da su ruski vlasnici tu vilu kupili 2009. godine i to za 5.5 miliona eura te su je obnovili. Vila ima oko 500 kvadratnih metara, no sam kompleks prostire se na 4420 metara kvadratnih. Dio je u borovoj šumi, a nalazi se na samom rtu i to s vlastitim mulom i plažom za kupanje.

Vila Lenac ili vila Bunker bila je bivša rezidencija generala JNA Mirka Lenca, koju je dobio za zasluge u NOB-u. Do 2009. godine u toj vili živjele su obitelji Lenac i Čošić, a one su taj objekt prodale ruskim investitorima. Tada se pisalo da je kupac ruskinja Ljudmila Rovenska koja je vilu kupila preko kompanije Keldan d.o.o.

Keldan d.o.o. kupio je građevinu, odnosno vilu, a dodatna 2 miliona kuna platili su gradu Opatiji kako bi došli do okućnice. Sve skupa, s obnovom vile, stajalo ih je malo više od 10 miliona eura. Današnji vlasnik kompanije Kernel je Irina Nazarchuk s mjestom prebivališta u Slovačkoj, a vlasnik je preko kompanije Meadon Holding Limited koja je registrirana u Malti.

 

Čermak za Index: Istina je, kupio sam je, ali ne bih o cijeni

“Istina je, da. Kupio sam. Ne bih o cijeni, jer o cijeni se ne govori javno”, rekao nam je penzionisani general Ivan Čermak kada smo ga danas upitali da nam potvrdi kupnju vile. Kako je dodao u kratkom razgovoru, izuzetno je zadovoljan kupnjom jednog takvog objekta koji je udaljen oko sat i pol vožnje od Zagreba.

“Svakako ću je češće koristiti”, rekao je Čermak na kraju.

altDio kupoprodajnog ugovora između Čermaka i kompanije Keldan

Iako nije htio govoriti o cijeni, došli smo do kupoprodajnog ugovora u kojem je naznačena cijena od 12.5 miliona eura uključujući i pokretnine koje se nalaze na posjedu vile. Iz kupoprodajnog ugovora može se zaključiti kako Čermak nije koristio kredit banke, kao i da je iznos morao uplatiti u roku od mjesec dana od potpisa kupoprodajnog ugovora.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 23. juna ove godine, a suvlasnik te vile je i Čermakova supruga Mirjana.

 

Ko je Ivan Čermak? Od servisera klima do jednog od najbogatijih Hrvata

Čermak je rođen 1949. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i strukovnu školu, a početkom sedamdesetih bavio se servisiranjem klima-uređaja. Uz servisiranje klima-uređaja, kasnije se počeo baviti i drugim poslovima, primjerice otvorio je butik i postao suvlasnik diskoteke The Best na Jarunu.

No, u velike poslove ulazi 90-ih, kada je ušao u politiku i trgovinu nafte. U HDZ se uključio 1990., navodno na poziv Franje Tuđmana, te im je pomagao u organizaciji stranačkih skupova i u sličnim poslovima. Ubrzo je postao dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i Tuđmanov savjetnik na Pantovčaku.

Godinama mu sudili u Haagu, u konačnici je oslobođen

Bio je i pomoćnik ministra obrane od 1991. do 1993. u vrijeme Gojka Šuška, da bi se nakon toga preselio na poziciju ministra trgovine, brodogradnje i energetike, no na toj poziciji nije ostao ni godinu dana.

Tuđman ga je nakon Oluje, odmah nakon oslobođenja Knina, imenovao zapovjednikom zbornog područja Knin, gdje mu je zadatak bila uspostava normalnog života nakon završetka ratnih operacija. No, ta funkcija kasnije ga je odvela na optuženičku klupu Haškog suda. Nakon višegodišnjeg suđenja, u aprilu 2011. Čermak je oslobođen optužbi.

U oktobru prošle godine objavili smo kako je Čermak dovršio prodaju Croduxa Petrolu za 191.7 miliona eura. Petrol je preuzeo i neto finansijski dug prema bankama u visini od 19.2 miliona eura.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više