Kategorije
VIJESTI

Bjelorusija: Napast ćemo Poljsku ako Zapad nastavi s “oružanim provokacijama”

Visoki bjeloruski vojni dužnosnik ove je sedmice rekao da će napasti Poljsku ako Zapad nastavi svoje “provokacije” protiv Rusije.

General bojnik Ruslan Kosygin, zamjenik načelnika Glavnog štaba oružanih snaga Bjelorusije, ukazao je na održavanje vojnih vježbi u Poljskoj kao i na “pokušaje pojedinih poljskih političara da iniciraju povratak “poljskih zemalja” kao znakove da Sjedinjene Države planiraju pokrenuti sukob protiv Rusije.

“Teritorij Poljske, kao i baltičkih država, pretvara se u poligon na kojem Sjedinjene Države planiraju pokrenuti još jedan krvavi sukob u Evropi protiv Ruske Federacije i njenih saveznika”, rekao je Kosygin u intervjuu za BelTA.

“U slučaju sukoba, područje Poljske sa svojom vojnom infrastrukturom postaje prioritetna meta udara, odnosno središta donošenja odluka, elementi sistema kontrole, tačke stalnog raspoređivanja Nacionalnih oružanih snaga, arsenali i baze, kao i kritični objekti njihove ekonomije i saobraćajne infrastrukture”, dodao je.

Kosigin je također uputio upozorenje Zapadu, rekavši da je Bjelorusija spremna odgovoriti na sve provokacije na “adekvatan i oštar” način.

Kosyginove primjedbe dolaze sedmicama nakon što je Vjačeslav Volodin, šef Državne dume Ruske Federacije, zaprijetio mogućim nuklearnim ratom protiv Poljske i evropskog kontinenta ako poljski zastupnici slijede prijedlog bivšeg poljskog ministra vanjskih poslova Radoslawa Sikorskog o isporuci nuklearnog oružja Ukrajini usred invazije .

Bjelorusija je prethodno bila dio Sovjetskog Saveza do raspada SSSR-a 1991. Od tada je zemlja održavala bliske ekonomske i političke veze s Rusijom.

Bjelorusija je jedna od nekoliko nacija koje su izrazile podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994., prošle je sedmice obnovio podršku Putinovom ratu u Ukrajini. Također je ponovio da je Bjelorusija predana tome da bude “zajednička država” s Rusijom.

Bjelorusija je također odigrala ulogu u invaziji. Više od 30.000 ruskih vojnika okupilo se u Bjelorusiji u februaru pod krinkom sudjelovanja u zajedničkim vježbama. Rusija je tada rekla da će vojnici nakon završetka vježbi biti poslani kući do kraja februara. Umjesto toga, ušli su u Ukrajinu 24. februara, prvog dana invazije.