BORAC ZA RADNIČKA PRAVA: “PRVO SE OBRATITE INSPEKCIJI RADA SA DOPISOM A ONDA NAMA. DOSTA JE BILO ROBOVANJA”

VIJESTI

Neugodnu situaciju doživjeli su radnice iz Travnika koje su otišle kući plakajući. Rade za 600KM, imaju topli obrok od 8KM a uskoro bi mogli ostati bez posla zbog odbijanja prekovremenog rada.

“Danas je mnogo žena u Travniku oplakalo na svom radnom mjestu i otišlo svojim kućama nasekirano, uplakano, svojim najmilijim. Jučer nisu htjeli ostati prekovremeno poslije 15 sati iz razloga što njihova firma iz radnika izvuče i zadnji atom snage.

Radi se o 40 žena iz Travnika. Svi su pod suspenzijom do iduće sedmice da bi se zastrašio ostatak radnika koji nažalost i dalje radi u takvom robovlasničkom sistemu.

Dok ozbiljniji poslodavci daju 1080 KM pomoći svojim radnicima ovako se ponaša vrh uprave prema svojim radnicima koji su im i izgradili sve, svojim rukama. Ovakav teror prema radnicima,zastrašivanje, neosnovane suspenzije, u vrijeme kada je na ovim prostorima sve manje radne snage ne može se prešutiti.

Zato od Vas kao neovisnih novinara tražimo da ovo objavite i upoznate javnost na nasilje nad radnicima. Pozivamo sve radnike da stanu uz svoje kolege jer sutra će biti u istoj situaciji. Stop nasilju nad radnicima!” – izjavila je grupa radnika iz Travnika

Kontaktirali smo borca za zaštutu prava radnika u Bosni i Hercegovini Dražana Pejakovića koji je izjavio za naš portal.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Danas se većina robovlasnika ovako ponaša prema radnicama, izuzetno je prisutna rodno zasnovana diskriminacija.

Poručujem ženama da se obrate obrate prvo inspekciji rada sa dopisom, a isto tako da stupe u kontakt sa redakcijom Crna hronika BiH kako bi dobile moj kontakt, te zajedničkim snagama izborili se protiv ovakog ponašanja. Dosta je bilo robovanja, svi imamo svoja prava.” – izjavio je Dražan Pejaković.

“Najveća problem što je izumrla empatija. Određeni poslodavci nikako da shvate da kada plaćaju minimalac onda to podrazumjeva i broj sati rada u skladu sa zakonom, ali isto tako većina poslodavaca neće da plate taj prekovremeni rad što su po zakonu obavezni.

Umjesto da se ugledaju na primjere drugih poslodavaca koji svojim radnicima isplaćuju pomoć u Travniku radnike pretvaraju u robove. Nemojte dozvoliti da vas iskorištavaju, nemojte biti robovi, jer danas sutra kada od posla padnete, izgubite zdravlje nećete nikome valjati. – izjavio je Dražan Pejaković za portal Crna-Hronika