BRITANSKI ANALITIČAR OTKRIVA KAKAV PAKAO ČEKA RUSE: “Ukrajinci imaju diviziju u rezervi, mogao bi uslijediti novi veliki prodor, a znam i gdje…”

Edward Stringer, bivši pripadnik britanskih oružanih snaga, za Sky je procijenio kako se šanse da bi se ruske snage mogle slomiti, a rat u Ukrajini završiti do Božića, kreću od 30 do 40 posto.

Taj umirovljeni maršal britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) rekao je da ne vidi način na koji će Rusi obnoviti svoje oružane snage, što je prijeko potrebno ako namjeravaju ponovno preuzeti inicijativu ili ako planiraju bilo kakvu ofanzivu.

“Nadamo se da će predsjednik Volodimir Zelenski uskoro biti u poziciji u kojoj će tokom pregovora moći postavljati za Ukrajinu povoljne uvjete. Možda je čak moguće i da potpuno potjera rusku armiju s ukrajinskog teritorija. Na kraju svi sukobi završe pregovorima. Uvijek treba kalkulirati do koje mjere treba držati otvorene kanale komunikacije“, dodao je Stringer.

Umirovljeni maršal priznaje kako je do nedavno bio uvjeren da će se rat protegnuti do sljedeće godine, no sada, kako gore stoji, smatra da postoje prilično velike šanse da to bude znatno ranije.

“Zapad bi sada trebao početi razmišljati kako će izgledati svijet nakon Putina, za kojega bi ovaj poraz mogao značiti kraj vladavine“, zaključio je Stringer.

Vojni analitičar Michael Clarke, pak, tvrdi kako ćemo u danima koji slijede dobiti odgovor na pitanje može li Ukrajina napraviti jednako uspješan proboj na jugu zemlje, kao što je to učinila u regiji Harkov.

Clarke tvrdi da Ukrajinci imaju jednu diviziju na jugu, kao što su imali i na sjeveroistoku. No u rezervi, upozorava, Ukrajinci imaju još jednu diviziju koju bi sada mogli iskoristiti za napad na kopneni ruski most koji povezuje regije Herson i Donbas.

“Dolje na jugozapadu, u Hersonskoj oblasti, Ukrajinci su dosta napredovali na fronti širokoj 160 kilometara. Oni jasno idu na sam grad Herson, ali i na Novu Kakhovku, što je izrazito važno mjesto jer se tamo nalazi rijeka Dnjepar koja Krim opskrbljuje vodom. Od velike važnost za Ukrajince bit će i zauzimanje Tomine Balke, jer bi time mogli zaobići leđa ruskim snagama oko Hersona”, priča profesor Clarke, bivši glavni direktor instituta Royal United Services Institute (RUSI)

“U Hersonu su locirane najjače ruske snage, ali i one su sada su pod velikim pritiskom i navodno im počinje ponestajati streljiva”, poručio je Clarke.

 

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više

“Jelo bi se iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga Pročitaj više

OPET ZAOBILAZI DRŽAVNE INSTITUCIJE: Zoran Milanović sutra stiže u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Za kraj posjete planirano je obraćanje Milanovića Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sutra dolazi u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, Pročitaj više

NIKŠIĆ, IZDAJA I MEĐUNARODNA UVJERAVANJA: Preuzima li Schmidt ekskluzivitet odlučivanja u ime Bošnjaka i ulogu ‘političkog tate’ trojkaša

Današne dogovaranje s HDZ-om i Nikšićeva rečenica nakon tog sastanka zapravo ponajbolje opisuje stanje duha unutar trojka plus koalicije. A Pročitaj više