Bruce Dickinson: Ko će na mene pucati? Ne znam jesam li bio glup ili lud

Svidja vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima

Dok su ponudu da sviraju u gradu pod opsadom odbili Motorhead, Rolling Stonesi, Metallica, samo je Iron Maidonov pjevač Bruce Dickinson bio “dovoljno lud” da 1994. godine, sa svojim tadašnjim bendom, podari nezaboravnu noć Sarajlijama. Dvadeset i devet godina kasnije Dickinson je ponovo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine gdje je učestvovao u spektaklu posvećenom legendi Deep Purplea, Jonu Lordu.

Dickinson je uoči koncerta odvojio vremena da razgovara sa reporterkom N1 Ikom Ferrer Gotić na čije pitanje “Šta bi rekao mlađem sebi da se nađe u istoj situaciji?”, odgovorio je: “Sve bih ponovio, vrijedilo je!”

“Bojim se da ću samo otvoriti usta i grozno će nešto izletiti. Ali kad radite sa orkestrom najveći stres je tišina na početku, i sve se tada čuje. Prva nota koja izađe iz usta, samo se molite Bogu da bude dobra”, otkrio je Dickinson koji je naglasio da je večerašnji show, ipak, posvećen Jonu Lordu.

Kazao je kako mu je čast što nastupa izvodeći omaž prijatelju koji sada “gleda sa neba i vrlo je ponosan”.

Svidja vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima
Bruce Dickinson (N1)

Ko je bio tako lud da dođe u Sarajevo pod opsadom, usred rata?

“Ne znam jesam li bio lud ili glup. Mislio sam ko će na mene pucati. Bio sam poluinformisan i kada sam stigao u Split shvatio sam stvarnost jer smo imali jedan vrlo informativan brifing od vojnih lica. Iako su nam obećali pancire, nismo imali nikavu zaštitu kada smo došli u Sarajevo”, kazao je frontmen Iron Maidena.

Otkrio je kako je današnje Sarajevo “sjajan grad za šetati” i da voli, kao da je rođeni Bosanac i Hercegovac, ići sa kafe na kafu.

Chris Dale (N1)

Chris Dale je basista koji je postao poznat po svom nastupu sa Dickinsonom u Sarajevu 1994. godine, a nakon grad na Miljacki posjetio je još mnogo puta.

“Jednostavna činjenica je da 1994. nismo znali u šta se upuštamo. Nismo tada mogli čitati vijesti na internetu. Mislio sam da je na snazi primirje. Jesmo li skrenuli sa uma? Skroz”, prisjetio se Dale.

Trevor Gibson, koji je pokretač dolaska Dickinsona i njegovog benda u ratno Sarajevo, kazao je za N1 da je osnovna ideja kultnog koncerta bila da se “podigne moral ljudima”.

Trevor Gibson (N1)

Za mene je bio najveći šok kada sam shvatio koliko je koncert značio ljudima. Utisak koji je svirka ostavila na sve te ljudi, i kada sam čuo njihove priče, to je bio zaista najveći šok”, ispričao je Gibson.

Malo je poznat detalj da su Ujedinjene nacije odbile da dovedu Brucea Dickinsona u Sarajevo jer nisu mogle “garantovati sigurnost”.

“Helikopter koji nas je trebao prevesti iz Splita u Sarajevo je pogođen, nisu nam to rekli. UN je rekao: ‘Ne možemo vas dovesti u Sarajevo, hvala vam što ste došli – hajte sad kući’. Bruce je našao onda The Serious Road Trip koji nas je pod žutom ceradom kamion prevezao do Sarajeva. Ali kad smo krenuli, nema nazad. Bilo je strašno. Onda čujete pucanje i granatiranje i sve postaje strašnije. Svirka je za mene bila najnormalniji dio, publika je bila vrlo zagrijana i to je bilo normalno. A sve ostalo tog vikenda nije bilo normalno – svježe iskopani grobovi, razrušene zgrade, ljudi koji očito gladuju”, rekao je Dale.

On je na kraju, kroz suze, kazao da je tek nakon dokumentarca “Scream For Me Sarajevo” shvatio koliko je njihov koncert značio ljudima i da je “sjajno što su to napravili”.

Kompletan intervju pogledajte u videu.

 

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
FINACIJSKO STANJE MILORADA DODIKA: KAŽE DA JE U KREDITU 670.000 KM A DA NA RAČUNU IMA 1.200 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE ŽELJKA KOMŠIĆA: IMA KREDIT OD 39.100 KM A NA RAČUNU IMA 16.900 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE DENISA BEĆIROVIĆA: IMA KREDIT OD 148.000 KM I PLATU OD 4.645.98 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

DRAMA U SDP-u: Nikšić zatečen ostavkama na sjeveroistoku BiH, na pomolu sličan scenarij i u drugim sredinama…

Iz PDA navode da izjave da se protiv jednog od imenovanih članova Uprave vodi krivični postupak nisu tačne. Bura u Pročitaj više