BURNO NA KOSOVU: Protest na Jarinju iscenirao Vučićev režim, na barikadama i Srbi iz Republike Srpske…

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Ni u jednoj od ovih namjera nisu uspjeli, a prva prepreka na koju su naišli bio je kordon srpskog MUP-a.

Demonstranti su od „nema predaje” prešli u „haj’mo nazad” (povlačimo se)… Ovo pokazuje koliko je ovaj „protest” režima Srbije isceniran, tvrdi Blerim Vela, savjetnik kosovske predsjednice Vjose Osmani.

On je reagovao na jučerašnji protest oko 200 desno orijentiranih građana koji su navodno došli iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske na Jarinje, kako bi deblokirali ovaj prijelaz, javlja Kossev.

„Kosovo neće pasti na ovu desničarsku teatralizaciju koju sponzorišu Beograd i Moskva. Naš teritorijalni integritet je nepovrediv“, poručio je Vela.

Ipak, tokom trajanja protesta, bio je još oštriji u svojim porukama.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

„Desničarski ekstremisti iz Srbije, povezani sa Vučićevim režimom i povezani sa ruskim organizacijama, upravo su pokušali da napadnu granični prelaz Jarinje. Ove organizacije moraju biti stavljene van zakona i zabranjene jer su oruđe beogradske i moskovske destabilizacije Kosova i regiona“ .

KFOR je pojačao jučer svoje prisustvo na Jarinju iz preventivnih bezbjednosnih razloga.

„Ovo povećanje je zbog navodnog mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa među demonstrantima“, saopćili su.

Oko 200 Srba jučer je pod vodstvom desničarskih aktivističkih grupa i pojedinaca došlo na Jarinje, u namjeri da „odblokiraju“ ovaj prijelaz, ali i vojnicima KFOR-a uruče zahtjev da nemaju šta tu da traže i da se radi o teritoriji Srbije.

Ni u jednoj od ovih namjera nisu uspjeli, a prva prepreka na koju su naišli bio je kordon srpskog MUP-a koji im do kraja protesta nije dozvolio da dođu na prijelaz.