Kategorije
VIJESTI

BURNO NA PROTESTIMA U CRNOJ GORI: „Nikad u posljednja dva vijeka jedan musliman nije za Crkvu Srbije uradio što je Dritan Abazović…“

U više gradova u Crnoj Gori održane su demonstracije protiv najava premijera te zemlje Dritana Abazovića da potpiše ugovor sa srpskom pravoslavnom crkvom koji mnogi u Crnoj Gori smatraju štetnim.

Predrag Vušurović, crnogorski građanski aktivista, obratio se okupljenima na sinoć održanom protestu ispred Vlade u Podgorici.

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti.

“Građanska Crna Goro,

Evo nas na muku sabrani, od nevolje, pred kapitulantskom Vladom od nevolje, pred Tvojim trenutkom istine!

Crna Goro: Vjera u Tebe, Crnu Goru svih i za sve, nadilazi i stapa ujedno i najjedno sve, jednako Tvoje vjere.

Tebi Nezavisnoj i Tebi građanskoj, Tebi antifašističkoj i čojskoj niti je bilo, niti je sad važno – da li se ko krsti i ako krsti, kako, ili pak klanja.

 

Ali ako se Tvoj premijer klanja Beogradu na vodi i uz Tvoje svetinje, temelj Tvojega identiteta i vjekovanja tuđoj crkvi daruje i kosti onih rađanih da ginu za Crnu Goru i njenu slobodu, kosti urasle u Tvoj identitet, ponos i reljef, ostaje li ti šta drugo, nego da se na tvom surovo raspjevanom reljefu prkosa od noćas, ne bude li druge, naježi stotinu i jedan Belveder!

Ako nećeš da se iz kukavišjeg jajeta ovog nazovi ugovora izleže trajni biljeg i nepopravljiv usud da se od kostiju predaka katastrom i od glava potomaka spinovanim vjeronaukom pitaju Perići i Džomići!

Nikad u posljednja dva vijeka jedan musliman nije za Crkvu srbije uradio što je Dritan Abazović! Zaslužniji od njega je samo sultan Mahmud II, utemeljivač novovjekovne Crkve i zastave Srbije!

Ali svaki na svoj način: Mahmud, Padišah – mudro “platežnim podanicima svojim”, “za pokornost” blagodaran, hatišerifom crkvenu autonomiju, a Iznogud Abazović prijevarno i od obraza i savjesti relaksirano, Ugovorom crnogorsko blago i posredno i samu Crnu Goru!

Temeljnim samo po tome što udara u same temelje crnogorskog identiteta i trajanja, bezočno, lopovski i rušilački kao srpski pop u petrovićke grobove Manastira Cetinjskog!

Iza preambule laži nižu se članovi poniženja! Jedino što mu još fali su jedino potpisi sramote! I pečat izdaje crnogorske vječnosti, ako pustimo i ako nas nema!

Da zlo bude gore, zaludno prepakivani Premijer namjesnik nas još ubjeđuje da otpor ovoj krađi, sramoti i pozivu na amneziju priječi put ka Evropi, koja, za nas širom zatvorenih očiju, zaboravlja njegovo glasanje o članstvu i integracijama!

 

Za njega je samo od ponosa i sopstvenoga bića relaksirana CG resetovanoga pamćenja, na zaborav setovana – za evropske integracije spremna Crna Gora!

Spremte se, spremte, rastemeljena gospodo sa tuđega vagana … jer mi na to nijesmo spremni!

Ruskom prugom i u srpskoj kompoziciji “Vučić i sin”, sa lokomotivom na tamjan, još kad pred njom zjapi i zijeva pol. jama Otvorenog Balkana se u Evropu ne može! Ta je laž Vušićevog seiza dalekosežnija i otrovnija od njegovog septembarskog suzavca!

Crna Gora koja bi stigla na takav, tuđi i njoj tuđ cilj, nije CG! Abazoviću: Ako je to Tvoj red vožnje, putuj Igumane, i ne misli za CG!

A Ti, građanska Crna Goro, CG svih, iskustvom naučena da Velika Srbija ide redom i po prozivci, i da svi stignu na red, večeras poruči:

Da li ono što Ti je 1485. zavještao pravedni Gospodar Ivan, uz tvoju krv, znoj i suze, i pet vjekova gratis, treba da, prepakovano, poput Dritana, u veliku i zlatnu zakrpu obmane ide da sakrije petovjekovni ambis u tuđoj istoriji Gospodara Vučića!

Prvi je na potezu – crnogorski građanski blok, za koji se molimo i za koji se priča da ga ima! Završnica, ne topovska, no opet gandijevska, do ure, je naša! Čitaj, belvederska!”

Napišite Komentar..