Kategorije
VIJESTI

Burno u Parlamentu BiH, Zlatko Miletić bez ustezanja prozvao, Bakir Izetbegović mu odgovorio: “Nije u redu da stavljate u isti koš nas svu trojicu”

Delegatska inicijativa Dragana Čovića (HDZ) koja glasi: “Predlažem da Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvoji Zaključak o prihvaćanju Radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust” je usvojena na ovom Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Svi prijedlozi su odbijeni

Za raspravu se prvi javio delegat Zlatko Miletić, koji je poručio da sve što je dobro podržat će bez obzira čiji to bio prijedlog za razliku od tri člana kolegija, koji odbijaju sve prijedloge opozicije.

– Važno je naglasiti da je u drugom svjetskom ratu preko šest miliona Jevreja stradalo i da se prema holokaustu treba odnositi prema tim ljudima sa najvećim pijetetom.

Da bi nas više shvatilo treba nas još više otići u Izrael, pa vidjeti šta se dešavalo.

Ono što mi smeta i para uši je da pojedine osobe iz naše historije koje su učestvovale u fašističkim i nacističkim pokretima za vrijeme 2. svjetskog rata, a u Sarajevu imamo na desetine takvih ulica, čak i onih koji su odgovorni za ubistvo više od 1.000 jevreja u Sarajevu.

Riječ je o osobama koje su propagirale fašizam i nacizam. Moramo svi shvatiti da su fašizam i nacizam zlo – rekao je Miletić te podržao prijedlog Dragana Čovića.

Ispravka krivog naroda

Za ispravku krivog navoda se javio delegat Bakir Izetbegović (SDA):

– Nije u redu da stavljate u isti koš nas svu trojicu (članove kolegija, kojeg čine i Dragan Čović i Nikola Špirić).

Mi smo podržali skoro sve što ste podržali Vi i gospodin Bećirović.

Većinom su to bili nerealni prijedlozi, ali mi smo ih podržali – kazao je Izetbegović

Interesantno je da Bakir Izetbegović nije govorio ništa o fašističkim ulicama u Sarajevu – javio je Avaz.