Kategorije
VIJESTI

ČAVARA ZNA ŠTA SE SPREMA: „Neka visoki predstavnik vrati sve ono što su njegovi prethodnici oteli Hrvatima…“

Vijest kako bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao iskoristiti bonnske ovlasti te nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koje bi mogle ići na ruku HDZ-u BiH kada je riječ o tzv. „legitimnom predstavljanju“ izazvala je buru negativnih reakcija.

Po nekima, takva bi odluka mogla imati nesagledive posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

-To mogu promatrati samo kao jednu ozbiljnu prijetnju. Čini mi se da se ovih dana stavila meta na čelo međunarodnih predstavnika, prvenstveno na čelo visokog predstavnika. Jasno je da bi se određene službe trebale time pozabaviti. To je apsolutno nedopušten govor prijetnje i mržnje toliko da se probude svi oni koji su Srbi i Hrvati po zanimanju u službi takozvane građanske države“, kazao je za RTV Herceg Bosne predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Predsjednik FBIH kaže da se “iz naftalina” javljaju ljudi koji su i ranije iskazivali ogromne količine mržnje prema drugome i drugačijem što u ovom vremenu, kako kaže, nije prihvatljivo.

 

Čavara je poručio Schmidtu da izvan snage stavi sve ranije odluke visokih predstavnika koje su, kako je kazao, „poremetile ravnotežu uspostavljenu vašingtonskim sporazumom, a onda potrebe za novim odlukama kada je riječ o Izbornom zakonu neće biti“.

„Neka nam vrati paritet u Županiju Središnju Bosnu, neka nam vrati paritet u sudjelovanju u Vladi FBiH, neka vrati natpolovično odlučivanje u klubovima konstitutivnih naroda u domovima naroda u Federaciji i neće biti nikakvih problema“, kazao je predsjednik FBiH.

Čavara smatra da je ovo što sada radi visoki predstavnik, prema nagađanjima medija, vraćanje mrvica od onoga što su raniji visoki predstavnici oduzeli hrvatskom narodu.

-Ja ne smatram da je išta pozitivno za hrvatski narod. Smatram da je to pokušaj da se uradi nešto u BiH što bi donijelo stabilnost, ali mislim da je to potpuno nedovoljno ako se ne razumiju procesi koji su egzaktni i koji se pokazuju na način prijetnje, ucjena i mržnje, kazao je Čavara za RTV HB.

„Jasno da smo mi stalno zagovarali da riješimo te odnose, da se posvetimo europskom putu i da se posvetimo rješavanju problema koje imaju svi stanovnici ove države, žitelji BiH suočeni s krizom koja je došla, ali će doći vjerojatno u još težim okolnostima“, kazao je Čavara, inače političar koji je zbog brojnih opstrukcija završio na „crnoj listi“ Velike Britanije.