ČEGA SE SDAOVAC DOSJETIO: VOZIO SE SLUŽBENIM AUTOMOBILOM, A U NALOGE UPISIVAO DA KORISTI LIČNI. OŠTETIO BUDŽET ZA 40K KM

VIJESTI

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Jasenka Tufekčića, bivšeg delegata i dopredsjedavajućeg Doma naroda Federalnog parlamenta zbog krivičnih djela prevara u službi i krivotvorenje službene isprave.

Jasenko Tufekčić tereti se da je od jula 2011. do aprila 2017. godine dok je bio delegat, ali i dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke – saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

On je ovu funkciju obavljao ispred Stranke demokratske akcije (SDA).

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Dakle, koristio je službeni automobil svoje političke stranke, a u naloge za službeno putovanje upisivao je da dolazi ličnim automobilom, iako u vlasništvu nije imao svoj automobil, niti položen vozački ispit.

Premda je optuženi imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, to je odbio, jer u tom slučaju ne bio imao mogućnost naplate troškova prijevoza već je koristio automobil stranke i za putne naloge koje je podnio parlamentu isplaćeno mu je oko 40.000 maraka, u kojem iznosu je oštećen budžet Federacije BiH.