ČETIRI GODINE, GODINE TUGE: Raspada se Kukićeva stranka, članovi masovno odlaze

VIJESTI

“Mogu novoizabrani zastupnici PDA ići iz stranke, ali kad odlaze, neka ostave mandate koje su pod imenom stranke dobili. Iz medija sam saznao da Senad Alić Šiljo i Jakub Suljkanović napuštaju PDA i da će biti dio većine koju pravi SDA u Tuzlanskom kantonu. Iskreno, nisam znao da mi pojedini članovi PDA rade iza leđa, ali, to je tako. Sa Alićem bih trebao imati razgovor sutra, a Suljkanović mi se ne javlja na telefon”, kazao je večeras za portal Politicki.ba Mirsad Kukić tvorac Pokreta demokratske akcije (PDA) koji se sa čela ove stranke povukao u januaru ove godine nakon što se njegovo ime našlo na američkoj crnoj listi.

Iako je, nakon njegovog povlačenja sa čela stranke za predsjednicu izabrana Elzina Pirić, mnogi tvrde da je Kukić i dalje bio osoba koja je odlučivala o svim kadrovskim i drugim pitanjima u stranci.

Nakon što je Politicki.ba danas objelodnio da PDA napuštaju Jakub Suljkanović i Senad Alić, čule su se informacije da bi njihovim putem mogli krenuti i mnogi drugi poznati članovi ove stranke.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Da, već ove sedmice cijeli Gradski odbor PDA Gradačac koji ima 6 vijećnika u Gradskom vijeću (GV) istupit će iz PDA. Da li ćemo ostati dio većine u GV o tome još nismo razgovarali. Razloga za napuštanje stranke u koju smo pravili skupa sa Mirsadom Kukićem je mnogo. Lično, ja, već nekoliko mjeseci nemam nikakav kontakt sa višim organima stranke. Mislim da se stranka počela osipati nakon što je u januaru ove godine izabrano njeno novo rukovodstvo”, kazao je za Politički.ba Husein Topčagić, predsjednik Gradskog odbora PDA Gradačac.

Politički.ba saznaje da PDA napušta kompletan Općinski odbor PDA Sapna na čelu sa načelnikom Zudinom Mahmutovićem, kao i aktuelni načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović.

Da li će svi koji su napustili PDA u Tuzlanskom kantonu, vratiti se u SDA, čiji su članovi nekada bili, ostaje da se vidi.

Podsjećamo, Pokret demokratske aktivnosti osnovan je 2018. godine od strane Mirsada Kukića, nekada moćnog SDA-ovca uslijed sukoba sa centralom stranke. Lider SDA Bakir Izetbegović je tokom izborne kampanje rekao da je ključni momenat razlaza sa Kukićem bio njegovo navodno tajno sastajanje sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i pregovaranjem u ima SDA.