ČETNIČKI VOJVODA I BIVŠI PREDSJEDNIK RS NIKOLA POPLAŠEN NE ODUSTAJE OD RATNIH CILJEVA: “Nama bi bilo najbolje da izbrišemo granicu na Drini i da se ujedinimo sa Srbijom”

VIJESTI

Četnički vojvoda i bivši predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen izjavio je da Republika Srpska nema drugi izlaz nego da se drži izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to njegovog tumačenja prema tekstu, a ne duhu.

Nama bi bilo najbolje da izbrišemo granicu na Drini i da se ujedinimo sa Srbijom i da Srbija dođe do svojih socijalnih osnova koji podrazumijevaju i izlaz na more i jačanje Srbije u svakom pogledu. Udruživanje ili duboko partnerstvo sa Istokom i ravnopravan odnos sa drugim zemljama u svijetu, rekao je Poplašen povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da je Dejtonski sporazum ispisan i donesen u periodu apsolutne hegemonije neokolonijalnog tipa američke imperije i njenih zapadnih partnera.

– Danas možemo reći da Rusija više nije polupijana i onemoćala, da se promijenio svjetski kontekst koji je i povoljniji za srpske ambicije opstanka i ravnopravnog života na ovom prostoru – rekao je Poplašen, prenosi Srna.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

On je istakao da opstanak Republike Srpske treba pažljivo gajiti i usaglašavati svoje političke poteze, prije svega sa Beogradom i Moskvom.

– To treba činiti bez izazivanja skandala i krupnih sporova sa opadajućom moći zapadnih sila, prije svega SAD, da ne bi izazvali neke reakcije koje nas mogu odvesti u novi haos – smatra Poplašen.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

SB