CIJELI BALKAN IŠČEKUJE VIJEST IZ BRISELA: Hoće li se Srbija i Kosovo međusobno priznati 27. februara?

U Briselu će 27. februara biti riječi o prijedlogu EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji su dvjema stranama u drugoj polovici januara predstavili američko-evropski diplomati.

Prihvate li Srbija i Kosovo u ponedjeljak, 27. februara, plan za normalizaciju odnosa iza kojeg stoje EU i SAD, to će “de facto značiti međusobno priznanje”, rekao je u petak visoki zvaničnik EU.

Nakon višemjesečnog prekida u ponedjeljak će se u Bruxellesu ponovno sastati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti kako bi razgovarali o planu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije koja ne priznaje nezavisnost svoje bivše južne pokrajine proglašenu 2008.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdili su da će učestvovati 27. februara na sastanku u Briselu, a visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell se nada da će dvije strane prihvatiti evropski prijedlog kao način za normalizaciju međusobnih odnosa.

Kako je u srijedu saopćeno iz Press službe EU-a, Borrell će, uz podršku specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka održati odvojene sastanke s čelnicima Kosova i Srbije s početkom u 15:00 sati, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak.

Premijer Kosova rekao je u utorak kako se nada da će razgovori u Briselu biti usmjereni na francusko-njemačku inicijativu, a ne na “interese jedne strane”.

“Imamo prijedlog s francusko-njemačkom inicijativom. Očekujemo da će biti razgovora i da ćemo na temelju tog razgovora ići dalje”, kazao je Kurti te dodao da na stanaku neće biti riječi o zajednici srpskih opština (ZSO) na Kosovu.

Vučić je ranije rekao kako ne očekuje da će najavljeni sastanak u Briselu biti toliko plodonosan, jer s Kurtijem “nema mnogo razgovora”.

“Nema mnogo razgovora s Kurtijem, jer taj čovjek odmah počne pričati o Slobodanu Miloševiću, njegovim mukama… Ademu Demaciju… Onda shvatite da je on zaostao u tom vremenu, i to je to…”, kazao je Vučić.

Rekao je da će se na sastanku 27. februara u Briselu svakako razgovarati o formiranju ZSO-a na Kosovu te dodao da će “o tome morati razgovarati i evropski predstavnici”.

U Briselu će 27. februara biti riječi o prijedlogu EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji su dvjema stranama u drugoj polovici januara predstavili američko-evropski diplomati.

Sporazum predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (ZSO).

Vučić je rekao da je Srbija “spremna prihvatiti koncept evropskog plana” i “raditi na primjeni predloženog sporazuma” o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom.

Kurti je poručio da Kosovo “prihvata prijedlog EU-a za normalizaciju odnosa” i smatra ga dobrom osnovom za daljnje razgovore i solidnom platformom za napredovanje.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više