Cijeli svijet strepi: Sunce bi moglo eksplodirati svaki tren!

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Očekuje se da će Sunce eksplodirati sada svaki dan, piše New York Post.

Solarni istraživači bacili su oko na ogromnu sunčevu pjegu nazvanu AR3055, koja je široka više od 6100 milja. Ta područja, koja se pojavljuju kao tamni madeži na površini Sunca, koncentracije su relativno nižih temperatura uzrokovanih magnetskim tokom.

“Sunčeva pjega nevjerojatnog izgleda prelazi središte solarnog diska i nova velika tamna jezgra upravo se pojavila na kraku”, rekao je astronom Apollo Lasky u izjavi objavljenoj u ponedjeljak na SpaceWeather.com.

I gotovo je izravno okrenut prema Zemlji, što predstavlja prijetnju našem načinu života.

Istraživači nisu sigurni je li AR3055 narastao do sadašnje veličine s postojeće, manje točke ili se brzo razvio sam od sebe tijekom vikenda, prema SpaceWeather.com, koji je također podijelio pokretne slike točke, vrtložne jezgre magnetske energije.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Mogli bismo ostati bez struje
Sunčeva pjega poput AR3055 mogla bi dovesti do potencijalno štetne solarne baklje “M-klase” ili izboja visokoenergetskog zračenja koji mogu trajati satima. Baklje M-klase smatraju se srednje veličine, ali imaju moć potaknuti nestanak struje ovdje na Zemlji.

Baklje izbacuju plazmu iz vanjskog sloja Sunca ili korone. Kada udarni val, koji se naziva izbacivanje koronalne mase, konačno pogodi našu atmosferu – što traje oko osam minuta – stvara geomagnetske oluje s različitim učincima na satelite, GPS i električne mreže u područjima koja pogađa, kao i na prirodne procese, uključujući migraciju životinja, koje se za navigaciju oslanjaju na magnetsko polje.

Baklje su klasificirane prema snazi, s tipovima C i B ispod M, a X kao najjačim od svih, što bi moglo izazvati prekide i oluje radijacije širom planeta.

Posljednja baklja M-klase koja je prijetila Zemlji viđena je kako izvire iz sunčeve pjege AR3038 prošlog mjeseca jer su znanstvenici upozorili na potencijalnu radiotišinu koja može trajati oko 10 minuta zbog sunčeve pjege AR3038.