Kategorije
VIJESTI

CIJENE SU POVEĆANE ZA 10 DO 20 FENINGA: OD DANAS NOVE CIJENE ZA JOŠ 28 VRSTA CIGARETA

Cijene su povećane za 10 do 20 pfeninga, a prema trenutno važećim propisima po paklici cigareta plaća se proporcionalna akciza u iznosu 1,65 KM po paklici cigareta

Maloprodajna cijena za 34 vrste cigareta povećane su krajem juna ove godine, a za deset vrsta cigareta cijene su porasle početkom jula 2022. godine. Kako je i najavljeno, od 18. jula 2022. godine maloprodajne cijene veće su za još 28 vrsta cigareta.

Cijene su povećane za 10 do 20 pfeninga, a prema trenutno važećim propisima po paklici cigareta plaća se proporcionalna akciza u iznosu 1,65 KM po paklici cigareta.

Uprava za indirektno oporezivanje u prvih pet mjeseci oduzela je više od pola miliona KM cigareta i duhana koje se prodavalo na crnom tržištu.

“Kada je riječ o povećanju cijena cigareta u BiH, važno je naglasiti da svi veliki proizvođači u našoj zemlji mogu bilo kada u toku godine izvršiti povećanje maloprodajnih cijena cigareta s tim da u te cijene moraju biti uključene važeće akcize, odnosno posebni porezi. Prema trenutno važećim propisima po paklici cigareta plaća se proporcionalna akciza u visini 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksan akciza u iznosu 1,65 KM po paklici ciagreta” – rekao je za RTV Slon Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BIH.

 

od 18. jula poskupiti 44 vrste cigareta koje proizvodi kompanija “Philip Morris”, i to za 10 do 20 feninga po kutiji, zavisno od vrste.

Tako će, po cijenama koje će biti na snazi od 18. jula, naprimjer kutija Marlboro Reda koštati 5,70 KM po kutiji. Marlboro Flavor Touch će koštati 5,80 KM, a Chesterfield 5,40 KM.

Također, poskupit će i grijani duhanski proizvodi “Heets”, koji će biti skuplji za 10 feninga po kutiji.

Istovremeno, od 18. jula poskupljuje i 35 vrsta cigareta “Nelt”.

Prema novim cijenama Camel Yellow i Camel Blue će od 18. jula koštati 5,90 KM. Winston Classoc će koštati 5,60 KM, a Winston 100s Red i Blue će koštati 5,70 KM.

Podsjećamo, od prekjučer se u BiH primjenjuju nove cijene za 34 vrste cigareta. Radi se o cigaretama koje proizvodi Tvornica duhana Rovinj (TDR).

Podsjećamo, početkom ove godine nije bilo poskupljenja. Također, proizvođači mogu uvijek tokom godine donijeti odluke o promjeni cijena.

Napišite Komentar..