ČOVIĆ NAJAVLJUJE: “Koalirat ćemo s onima koji imaju većinu u Domu naroda BiH, sa DF-om neće biti komunikacije: Željka Komšića ćemo proglasiti nepoželjnim na svim…”

VIJESTI

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je nakon današnje sjednice HNS-a da će ova nevladina organizacija člana Predsjedništva BiH Željka Komšića proglasiti nepoželjnim na svim područjima gdje HNS ima utjecaja te da HDZ neće praviti koaliciju sa DF-om.

Čović je rekao da je HNS donio nekoliko zaključaka u vezi “uzurpiranja” pozicije člana Predsjedništva iz reda Hrvata, piše Klix.

Dodao je da se Komšić mora proglasiti nepoželjno osobom na područjima gdje ima utjecaj HNS. “Mišljenja smo da treba osporiti i legalnost i legitimitet upražnjavanja mogućnosti institucije hrvatskog člana Predsjedništva BiH od te osobe”, rekao je Čović. Kazao je da će učiniti sve da formalno-pravno ospori izbor Željka Komšića.

“Legitimni predstavnici bošnjačkog naroda, legitimni predstavnici srpskog naroda će biti nama partneri i na entitetskom i na državnom nivou”, rekao je Čović.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Na pitanje novinara da li će Izborni zakon biti uvjet HNS-a za formiranje vlasti, Čović kaže:

“Ne izborni zakon, naš paket će sadržavati tri elementa. Prvi je euroatlantske integracije, a u sklopu toga je Izborni zakon i djelimične promjene Ustava, to je uvjet ako želimo zajedno biti u vlasti. Drugi je paket funkcionisanje pravne države, odnosno da imamo nezavisno pravosuđe. Treći je ekonomski i socijalni pakt”, rekao je Čović.

Istakao je da neće nikako koalirati sa DF-om, ali objasnio s kim hoće.

“Nema nikakvih ograničenja osim DF-a s kojom nema nikakve mogućnosti komuniciranja što je također jedan od zaključaka. Sve druge stranke koje čine legitimitet jednog ili drugog konstitutivnog naroda mogu biti partneri predstavnicima HNS na državnom i entitetskom nivou bez izuzetaka”, rekao je Čović.

Dodao je da onaj ko bude imao većinu u Domu naroda BiH jasno je da je legitimni predstavnik naroda jer se “bez tih ljudi neće moći raditi u Vijeću ministara”.