Čović: Odgovara im ići na more u Hrvatsku, a ne odgovara im vojnik iz RH

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas za Mostarski list da nema razloga da predstavnici Hrvatske vojske ne sudjeluju u mirovnoj misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Čović je pozdravio odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o produženju misije EUFOR-a u BiH, dodavši kako da “nema nikakvog razloga da predstavnici bilo koje vojske ne budu dio mirovne misije”.

“Očigledno je da se još nismo oslobodili prošlosti. Nekome odgovara da u Hrvatsku ode na more, a ne odgovara da ovamo dođe vojnik iz Hrvatske”, kazao je lider HDZ-a BiH poslije sjednice Predsjedništva stranke.

Prema njegovim riječima, Oružane snage BiH su također dio mnogih mirovnih misija širom svijeta i to “nije problem”.

Dolasku vojnika iz Hrvatske u BiH, u okviru misije EUFOR-a, ranije se žestoko usprotivio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je u pismu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu istakao da je ratno vojno i političko rukovodstvo Hrvatske presuđeno za udruženi zločinački poduhvat i da bi bio “neprimjeren angažman Vojske Hrvatske u mirovnoj misiji u BiH”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Lider HDZ-a BiH također je poručio da Bosna i Hercegovina ima samo jedan put, put ka EU i NATO-u i sve treba ići u tom smjeru.

Govoreći o uspostavi nove vlasti u BiH, Čović je najavio da će sutra početi formalni pregovori o tome s predstavnicima ostalih stranaka iz Federacije BiH, kazavši kako je HDZ BiH potvrdio jasno definirane kriterije, kako za federalnu vladu, tako i za one na kantonalnom nivou.

“Razgovaramo sa svima koji mogu sastaviti legitimne većine”, naveo je Čović i poručio kako je “potrebno malo više svježine u vlasti, posebno na federalnom nivou, gdje ista vlada postoji već osam godina”.

Lider HDZ-a BiH je još kazao da će se sljedeće sedmice sastati sa predstavnicima SNSD-a, koji su, kako je istakao, jedini partner iz Republike Srpske.