Kategorije
VIJESTI

ČOVIĆ ZAPRIJETIO IZETBEGOVIĆU: “Svi oni koji su tražili status quo mislim da će ga uskoro dobiti unutar sebe…”

“Ja ne sumnjam da ćemo 3. listopada krenuti u jedan dogovor, da ćemo implementirati izborne rezultate po novim izbornim pravilima kad su u pitanju očekivanja oko legitimnog predstavljanja koja je usvojio Ustavni sud BiH”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u Grudama kako je s europskim povjerenikom za proširenje Oliverom Várhelyijem razgovarao oko Izbornog zakona BiH i svega onog što treba uraditi kako bi se izbori završili na jedan demokratičan način.

– Razgovarali smo primarno oko Izbornog zakona i svega onog što trebamo napraviti do izbora kako bi oni mogli biti završeni na jedan demokratičan način, implementirani odmah nakon završetaka, da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlasti te otvorimo perspektive kandidatskog statusa koju nam je EU otvorila, do kraja godine. Dakle, svi će sačekati da vide kako će se organizirati izbori, kako će se provesti i onda eventualno s tim povezati – kazao je Čović u izjavi za medije povodom obilježavanja 25. godišnjice smrti nekadašnjeg predsjednika HZ HB Mate Bobana u Grudama.

– Ja ne sumnjam da ćemo 3. listopada krenuti u jedan dogovor, da ćemo implementirati izborne rezultate po novim izbornim pravilima kad su u pitanju očekivanja oko legitimnog predstavljanja koja je usvojio Ustavni sud BiH – dodao je.

Bez obzira na to što netko govori, poručio je, “budimo strpljivi, polako radimo, ali uspravna čela, ponosni na ono što jesmo”.

 

– Svi oni koji su tražili status quo mislim da će ga uskoro dobiti unutar sebe i svog okruženja i politike – naveo je Čović.

Govoreći o 25. obljetnici smrti Mate Bobana, kazao je kako se “s ponosom sjeća tih vremena, vremena iskušenja kada je trebalo donositi povijesne odluke”.

– Te su nas odluke u konačnici očuvale da uopće danas možemo govoriti da ova borba za dom, za naš narod ima smisla, jer tu smo svoji na svome. U nesavršeno uređenom društvu moramo dati svoj doprinos da se ono uredi po mjeri i hrvatskog naroda – naglasio je Čović.

–  Koliko danas budemo mudri u našem zajedništvu, snažniji i bolje organizirani, toliko ćemo i uspjeti u stvaranju preduvjeta da BiH bude zemlja koja će imati svoje integracijske perspektive kada su u pitanju EU i NATO savez… Primarno da je uredimo po mjeri tri konstitutivna naroda te da se stvori ambijent u kojem će mladi ljudi tražiti budućnost za sebe na ovim prostorima – rekao je Čović.